Форензичким тестирањем ДНА у Француској потврђено је да су остаци блиског Наполеоновог пројатеља, генерала Шарла Етјена Гудина ископани приликом археолошког истраживања у близини Смоленска, изјавила је данас портпарол Института за археологију при Руској академији наука Наталија Ферапонтова.

"Тачно је да је француска страна обавила ДНК тестирање. Узели су неке узорке од нас, а будући да је у њима колаген био доста добро сачуван, могли су да изврше ДНК тестирање. На иницијативу потомка породична гробница је отворена и извршено је поређење. Анализа је потврдила да је ДНК из посмртних остатака пронађен у близини Смоленска идентичан као код рођака генерала Гудина", рекла је Ферапонтова за Тасс.

Истовремено обављени су ДНК тестови у Центру за форензичка испитивања Руског истражног одбора, где су стручњаци такође успели да извуку ДНК.

Гудин је био школски друг Наполеона Бонапарте и његов близак пријатељ са којим је учествовао у бројним походима, а 1812. године погођен је топовском куглом у борбама за Валутино код Смоленска и том приликом изгубио обе ноге.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Сто година на дну мора – пронађен коњак за последњег руског цара (ВИДЕО)Пребачен је у Смоленск, али је убрзо преминуо.

Дуго времена није се знало где је сахрањен и његови остаци откривени су приликом археолошког истраживања које је почело почетком маја.

Председник Руско-француске фондације за Историјске иницијативе Пјер Малиновски изјавио је да ће Гудинови остаци вероватно бити сахрањени испред Дома инвалида или испред Јелисејске палате у Паризу.

Иницијативу да Гудин буде сахрањен испред Дома инвалида покренуо је његов директни потомак Алберик д Орлеанс, будући да се тамо налази и гробље висикух војних званичника, као и Наполеонов гроб.