Ратовао је са Бонапартом, 200 година се није знало где је сахрањен, сада је потврђено да су откривени његови остаци (ВИДЕО)

Танјуг

07. 11. 2019. у 23:33

На иницијативу потомка породична гробница је отворена и извршено је поређење

Ратовао је са Бонапартом, 200 година се није знало где је сахрањен, сада је потврђено да су откривени његови остаци (ВИДЕО)

YouTube

Форензичким тестирањем ДНА у Француској потврђено је да су остаци блиског Наполеоновог пројатеља, генерала Шарла Етјена Гудина ископани приликом археолошког истраживања у близини Смоленска, изјавила је данас портпарол Института за археологију при Руској академији наука Наталија Ферапонтова.

"Тачно је да је француска страна обавила ДНК тестирање. Узели су неке узорке од нас, а будући да је у њима колаген био доста добро сачуван, могли су да изврше ДНК тестирање. На иницијативу потомка породична гробница је отворена и извршено је поређење. Анализа је потврдила да је ДНК из посмртних остатака пронађен у близини Смоленска идентичан као код рођака генерала Гудина", рекла је Ферапонтова за Тасс.

Истовремено обављени су ДНК тестови у Центру за форензичка испитивања Руског истражног одбора, где су стручњаци такође успели да извуку ДНК.

Гудин је био школски друг Наполеона Бонапарте и његов близак пријатељ са којим је учествовао у бројним походима, а 1812. године погођен је топовском куглом у борбама за Валутино код Смоленска и том приликом изгубио обе ноге.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -Сто година на дну мора – пронађен коњак за последњег руског цара (ВИДЕО)Пребачен је у Смоленск, али је убрзо преминуо.

Дуго времена није се знало где је сахрањен и његови остаци откривени су приликом археолошког истраживања које је почело почетком маја.

Председник Руско-француске фондације за Историјске иницијативе Пјер Малиновски изјавио је да ће Гудинови остаци вероватно бити сахрањени испред Дома инвалида или испред Јелисејске палате у Паризу.

Иницијативу да Гудин буде сахрањен испред Дома инвалида покренуо је његов директни потомак Алберик д Орлеанс, будући да се тамо налази и гробље висикух војних званичника, као и Наполеонов гроб.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Francuzi,svi od reda,vode poreklo iz...

08.11.2019. 16:09

..Rusije i blize i dalje okoline!Recimo,oni su dosli i iz "Francuske Gvineje","Guadelupe","Reunion","Francuske Polinezije"....A Vi ovde pisete o "velikom generalu",koji je ostavio svoje kosti braneci Francusku,usred Rusije,jel?I u skoli su me naterali da ucim o "velikom vojskovodji"!Nikada mi nisu napomenuli,po cemu je bio "veliki".Niti Dzingis-Kanovi,niti Sulekmani,niti...

isto tako je i Aleksandar Makedonski...

08.11.2019. 16:39

...umro u Makedoniji,jel?Secam se profesorice Istorije,kako nas,znacajno gleda,i nekako,ponosno kaze:Draga deco,danas cemo nesto o VELIKIM OSVAJACIMA!Vidite,sta sam MORAO!Da ucim?Da sam se umesto toga spremao za nesto drugo...Gde bi mi bio kraj?Evo i do danasnjeg dana,imamo "osvajace"!Tako ce i nase dece deca,imati "istoriju" "velikih vojskovodja" i "slavnih generala"..Pisite bre o nama i nasima!Zabole nas,nas, za njihove generale i njihova "drugarstva".I odakle pravo "potomcima" da "zahtevaju"?