Награда за „најбизарнија“ истраживања отишла за - магнетисање бубашваба

NovostiOnline

недеља, 15. 09. 2019. у 18:15

Награда за „најбизарнија“ истраживања отишла за - магнетисање бубашваба

Print screen Youtube

„Иг Нобелову“ награду, која се додељује за „најбизарнија“ научна истраживања, ове године добио је, између осталих, и међународни тим биолога за магнетисање и накнадно упоређивање мртвих и живих бубашваба
„Иг Нобелову“ награду, која се додељује за „најбизарнија“ научна истраживања, ове године добио је, између осталих, и међународни тим биолога за магнетисање и накнадно упоређивање мртвих и живих бубашваба.

Награда је додељена за рад „Биомагнетне карактеристике живих америчких бубашваба“, у којој је доказано да се мртва бубашваба размагнетише десет пута дуже од живе бубашвабе.

Холандски, турски и немачки научници добитници су награде у области економије за тестирање присуства микроба на новчаницама из различитих земаља. Њихово истраживање показује да је најпрљавији новац румунски, а састав новчаница је најповољнији за размножавање бактерија.

Ирански стручњак Иман Фарахбахш добио је награду из области инжењерства, и то за уређај који мења новорођенчету пелене.

АНАТОМИЈА ПОШТАРА И БЕБИНА ПЉУВАЧКА

„Иг Нобелову“ награду за рад у области анатомије добили су француски истраживачи, који су забележили температуру у мошницама, како обучених, тако и мушкараца без одеће. Научници су мерили температуру тих делова тела и код поштара и возача аутобуса.


Јапански хемичари су први пут измерили количину пљувачке коју за дан произведу жлезде петогодишњег детета. Истраживања су показала да је та количина у просеку око 500 милилитара.

ЛЕКОВИТА БРЗА ХРАНА И „ДРЕСИРАЊЕ“ ХИРУРГА

У области медицине награђени су стручњаци који су се бавили прикупљањем доказа у корист тврдње да само права италијанска пица може да заштити од рака и инфаркта. Италијан Силвано Галус, пионир у тим истраживањима, објавио је три научне студије о свом омиљеном националном јелу.

За најбољу технологију из области медицинског образовања проглашена је америчка сигнална техника за дресирање паса, која помаже у обуци хирурга. Испоставило се да програм за стварање условног рефлекса уз помоћ звучних сигнала може да буде користан не само за животиње, него и за људе.

У Театру „Сандерс“ при Универзитету Харвард одржана је 29. церемонија доделе „Иг Нобелове“ награде — сатиричне награде за најапсурднија достигнућа у различитим областима науке. Током догађаја, добитници праве Нобелове награде уручили су награде својим колегама у десет категорија.

Према традицији, добитници Иг Нобелове награде су, поред симболичних награда, добили по 10 билиона зимбабвеанских долара, који су повучени из употребе због њиховог сталног обезвређивања.

sputniknews.com

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације