Провалници су украли потпуно функционалну WC шољу од 18-каратног злата из британске палате Бленам, где је била изложена као уметничко дело, саопштила је данас полиција.

WC шоља, вредна више од пет милиона долара, био је део изложбе дела италијанског концептуалног уметника Мауриција Кателана која је отворена пре два дана у величанственој палати око 100 километара западно од Лондона, преноси Ројтерс.

Шоља, названа "Америка“, раније је изложена у импровизованом тоалету у њујоршком музеју Гугенхајм, где је више од 100.000 посетилаца могло да је користи.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Трампов лик на четки за WC шољу

Лопови су са најмање два возила провалили у палату, родно место славног британског премијера из времена Другог светског рата Винстона Черчила, и украли шољу нешто пре 17 часова, саопштила је полиција Долине Темзе.

Будући да је шоља била повезана са цевима у згради, то је проузроковало значајну штету и поплаву“, изјавила је инспекторка Џес Милн.

Полиција је саопштила да је ухапсила једног 66-годишњег мушкарца због сумње да је умешан у крађу, али да није повратила уметничко дело.