ТАЈНА МАТЕМАТИЧКОГ МОСТА: Од равних греда, а у облику лука (ВИДЕО)

NovostiOnline

среда, 11. 09. 2019. у 23:33

ТАЈНА МАТЕМАТИЧКОГ МОСТА: Од равних греда, а у облику лука (ВИДЕО)

„Математички мост " Depositphotos

„Дрвени мост“, који је познатији под именом „Математички“, изазива дивљење због начина на који је изграђен. Иако има облик лука, изграђен је од равних греда
„Дрвени мост“, који је познатији под именом „Математички“, изазива дивљење због начина на који је изграђен. Иако има облик лука, изграђен је од равних греда.

Да би се у то уверили, посетиоце Кембриџа иду да плове реком Кем, како би разгледали и загледали мост са свих страна. Управо тај специфичан и „паметан“ начин градње, који је очуван и након рестаурација, обезбедио је мосту надимак „Математички“.

Легенде које се вежу за мост једнако су интригантне, као и његов облик. Према неким теоријама, које се неретко наводе и у туристичким водичима, мост је изградио Исак Њутн. И то без ексер и шрафова, а све то — да би успео да докаже законе физике, преноси „Б92“.

Након завршене средње школе, Њутн је похађао студије у Кембриџу, а након завршетка је примљен као професор математике и оптике.

Ипак, историчари и физичари кажу да прича „не држи воду“, те да су туристи који вјерују у то да је мост градио Њутн — веома лаковерни.

Неколико деценија након физичарове смрти 1727. године, мост је 1749. године саградио Џејмс Есек, према нацрту Вилијама Етериџа. Након тога обновљен је према истом дизајну 1866. и 1905. године.

Depositphotos

За изградњу су се користили и ексери и шрафови, али се због металних делова, који су држали првобитну конструкцију, чинило да их нема.

Depositphotossputniknews.com

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

NIGOS

12.09.2019. 08:26

Kao prvo,na ovom mostu ima vise zakivaka i srafova nego na Pancevackom, a sa toliko zakivaka su mogli da ga naprave i u kruznom obliku. Kao drugo, vazan je samo ugao pod kojim se grede spajaju, tako da je za "matematicki" most upotrebljena geometrija za treci razred osnovne skole.

Neko

12.09.2019. 10:16

@NIGOS - Ma naravno srpski naucnici i inzenjeri su 100 godina ispred drugih dok engleski eto znaju samo geometriju iz osnovne skole:)