„Дрвени мост“, који је познатији под именом „Математички“, изазива дивљење због начина на који је изграђен. Иако има облик лука, изграђен је од равних греда.

Да би се у то уверили, посетиоце Кембриџа иду да плове реком Кем, како би разгледали и загледали мост са свих страна. Управо тај специфичан и „паметан“ начин градње, који је очуван и након рестаурација, обезбедио је мосту надимак „Математички“.

Легенде које се вежу за мост једнако су интригантне, као и његов облик. Према неким теоријама, које се неретко наводе и у туристичким водичима, мост је изградио Исак Њутн. И то без ексер и шрафова, а све то — да би успео да докаже законе физике, преноси „Б92“.

Након завршене средње школе, Њутн је похађао студије у Кембриџу, а након завршетка је примљен као професор математике и оптике.

Ипак, историчари и физичари кажу да прича „не држи воду“, те да су туристи који вјерују у то да је мост градио Њутн — веома лаковерни.

Неколико деценија након физичарове смрти 1727. године, мост је 1749. године саградио Џејмс Есек, према нацрту Вилијама Етериџа. Након тога обновљен је према истом дизајну 1866. и 1905. године.

Depositphotos

За изградњу су се користили и ексери и шрафови, али се због металних делова, који су држали првобитну конструкцију, чинило да их нема.

Depositphotossputniknews.com