Алкохолна пића у европском земљама најскупље плаћају грађани Исланда, а најјефтиније у Северној Македонији, показују подаци Евростата, преноси портал А1он.

Када је реч о земљама ЕУ, алкохолна пића су најскупља у Финској, а најјефтинија у Бугарској и Румунији.

На основу анализе Евростата, просечна цена алкохолних пића у најскупљим државама чланицама ЕУ је била два пута више од просека цена у ЕУ.

Када се цене у државама упореде са средњом ценом алкохолних пића у ЕУ са индексом вредности 100, резултати показују да је 2018. години цена жестоких пића, вина и пива била највиша у Финској са индеском цене од 812, након чега следе Ирска (177) и Шведска (152).

Прочитајте још - Како се тело опоравља од алкохола

Цена алкохолних пића на нивоу ЕУ у 2018. години била је најнижа у Бугарској и Румунији, са индеском 74, након чега следе Мађарска (77), Чешка (82) и Шпанија (84).

На нивоу целе Европе, рачунајући и земље које нису чланице ЕУ, најнижа цена алкохолних пића забележана је у Северној Македонији и Босни и Херцеговини, док је најскупља на Исланду и у Норвешкој.

У државама региона најскупље цене алкохолних пића плачају грађани Грчке (132), Црне Горе (105) и Хрватске (100), Србије (84), Словеније (92) и Албаније (99).