СТАРИЦА из Индије вероватно је најстарија жена која је постала мајка, и то близанаца, у 74. години.

Жена потписана само као Мангајама је после 57 година брака са фармером Ситарамом Раџарао (80) и ин витро вештачке оплодње у четвртак, царским резом родила две здраве девојчице.


Прочитајте још: АТИФА ЉАЈИЋ УЖИВА СА ЋЕРКОМ: Све невоље су сад иза нас, надам се да ћу јој обезбедити стан


Она је, упркос томе што је ушла у менопаузу пре 25 година и прозивкама да је уклета, и даље жарко желела да роди дете. Муж је остао уз њу у најтежим тренуцима и дао јој снаге да издржи, а за захват се определила када је њена комшиница тако затруднела у 55. години.

Када се брачни пар обратио клиници у граду Гунтур, лекари су испрва били изненађени, али су после анализа дали зелено светло за ин витро оплодњу јер Мангајама није имала проблеме са крвним притиском нити дијабетесом.


Прочитајте још: Поклон за малу Алину: Свака помоћ злата вредна


Такође је невероватно да је затруднела у првом кругу процедуре, а трудноћу је надгледало чак 10 лекара, који су контролисали опште здравствено стање жене и исхрану, посебно пазећи на могуће срчане проблеме.

- Јако сам срећна. Бог је услишио наше молитве. Ми смо најсрећнији пар на планети, имамо своју децу – рекла је породиља.

Лекари истичу даје главни разлог успеха изузетно здравље Мангајаме. Она и њене ћерке су ипак задржане на посматрању, и поред тога што су здраве и није било компликација.

Овај случај покренуо је дебату међу стручњацима у Индији. Неки тврде да је третман био неодговоран, као и да је питање како ће и колико дуго старији пар моћи да брине о деци.