Студенти развили уређај за проналажење жртава земљотреса

NovostiOnline

05. 09. 2019. у 00:47

Студенти развили уређај за проналажење жртава земљотреса

Илустрација / Фото:АП

Уређај је велик као кредитна картица и отприлике је толико танак, али ако сте након земљотреса заробљени испод рушевина могао би да вам спаси живот
Уређај је велик као кредитна картица и отприлике је толико танак, али ако сте након земљотреса заробљени испод рушевина могао би да вам спаси живот.

Реч је о уређају који користи високофреквентне сигнале за помоћ у проналажењу жртава после природне катастрофе, који су изумела три студената са индонежанског универзитета, пренео је Ројтерс.

Алатка „Деотерионс“ емитује сигнал који је повезан са кретањем и лаганим дисањем и који се може открити до 10 километара.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Zemljotres pogodio region Tuzle, podrhtavanje se osetilo i u Beogradu

​Пријемник сигнала може да се прикључи на мобилни телефон или лаптоп и ради са апликацијом доступном и на „Еплу“ и на „Андроид“ системима, рекли су студенти.

Сатрио Вирадината Риади Боер (23), један од студената, рекао је да је проналазак био инспирисан земљотресом јачине 7,6 степени по Рихтеровој скали који је погодио његов родни град Паданг на острву Суматри пре 10 година, у којем је изгубио пријатеља и учитеља и у којем му је повређена мајка, пренео је Танјуг.

Twitter@GulfTimes


„Све може да се догоди ако је неко предуго под рушевинама. Може да дође до тога да је жртвама неопходна ампутација руке или ноге или им понестане кисеоника“, рекао је Боер, наглашавајући да је у проналажењу људи који се налазе под рушевинама после земљотреса најважнија трка са временом.

Три студента са Универзитета Бравиџаја добили су патент за свој прототип који кошта седам долара, али су рекли да желе да усаврше уређај, пре него што га учине доступним јавности.

sputniknews.com


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)