ЉУБИТЕЉИ чипса су заправо заљубљени у ову врсту грицкалица јер je хрскава. Кикирики волимо јер нам се допада што крцка у устима, мада смо убеђени да нам се свиђа његов укус. У преводу - звук хране је често пресудан да нас привуче и не остави равнодушним. Састојци које осећамо док је конзумирамо - споредни су - тврди психолог Џон Прескот, аутор књиге "Укус је важан: зашто волимо храну коју волимо".

Објашњавајући улогу пет основних укуса које откривамо у устима - слано, слатко, горко, кисело и пикантно, наводи да је наш доживљај хране мултисензитиван. А, додир и звук изузетно утичу на то хоће ли нам се нешто допасти или неће. Психолог је од својих испитаника тражио да се запитају да ли би толико "падали" на чипс да не хрска. Или - да ли би им пица била тако неодољива да није мекана и топла на додир.

На обожавање неких специјалитета утичу и други фактори који немају везе са састојцима, већ са мирисима. И то оним који нас враћају у срећну прошлост, углавном детињство. Увек ћемо се радовати питама које су за нас, с љубављу, спремале бака и мама, као што ћемо бежати од оних јела која су нас терали да једемо када смо били мали.