МИСТЕРИЈА ЦРНОГ ЈУТРА: Сунце “каснило” четири сата (ВИДЕО)

Novosti Online

среда, 14. 08. 2019. у 19:16

МИСТЕРИЈА ЦРНОГ ЈУТРА: Сунце “каснило” четири сата (ВИДЕО)

Фото Твитер

Мештани једног округа у сибирској Јакутској области били су изненађени када их је изјутра дочекао мрак

СТАНОВНИКЕ Верхојанског округа у Сибиру у петак ујутро дочекао је мркли мрак када би сунце већ требало да је високо на небу. Овде би, имајући у виду географску ширину и годишње доба, свиће око 4 часа, а људи су тмину са необичним жутим одсјајем фотографисали и до 8.

Што је још чудније није први пут да се ово дешава. Прошлог лета мештани неколико јакутских округа пробудили су се уз сличан призор, па су по друштвеним мрежама почеле шале о “традиционалном” црном јутру и Сунцу које је “опет угашено”.

Прочитајте још: Научници пронашли досад највећу црну рупу

Иако за сада нема званичног објашњења, метеоролози претпостављају да су шумски пожари који бесне Сибиром криви за овај феномен. Наиме, изгледа да је велика концентрација угљен-моноксида у атмосфери довела до брзог формирања неоубичајено густих облака који су потпуно блокирали сунчеве зраке.


Прочитајте још: НЕСТВАРНА ПОЈАВА: Из језера “изронио” легендарни прастари град (ВИДЕО)

Стручњак руске метеоролошке службе “Фобос” Јевгениј Тишковец каже да облаци личе на оне који се намерно вештачки формирају када се поспу честице из авиона око којих се прикупља влага.

- Облак је достигао максималну дебљину, уз то имамо дим и падавине. Ово су и даље процене и морамо да урадимо анализу да видимо шта се тачно дешава – објашњава Тишковец.

Мистерију продубљује концентрација угљен-моноксида од 7,19 милиграма по кубном метру (горња граница је 5), што не би требало да је довољно екстремно да изазове потпуно помрачење.

(odditycentral.com)


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације