Компанија из Финске назива Солар Фудс (Соларна храна), планира ускоро на тржиште да пласира нову врсту протеинског брашна, Солеин, које је направљено од CO2, воде и електричне, односно соларне енергије, пише World Economic Forum.

Ради се о високо протеинском састојку, налик брашну, који садржи 50 одсто беланчевина, 5 до 10 посто масти и 20 до 25 посто угљених хидрата. Наводно, изгледа и има укус попут пшеничног брашна, а могао би, након представљања 2021. године, бити један од главних састојака бројних прехрамбених производа.

КАКО СЕ ПРОИЗВОДИ


Поступак производње Солеина не испушта сувишан угљеник. Узима CO2 из ваздуха, а затим га комбинује с водом, мањом дозом храњљивих материја и витаминима. Помоћу 100 одсто обновљиве соларне енергије, коју користи од партнерске компаније Фортум, након тога покреће природни процес ферментације сличан ономе помоћу којег се, на пример, производи квасац.

Солар Фудс тврди да је оваква производња протеина "ослобођена пољопривредних ограничења" јер финални производ не зависи од обрадиве земље, количине падавина или повољних временских прилика.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Беч тестирао намирисане возове, путници донели коначан суд

Да није у питању некакво "продавање магле", треба напоменути да ова компанија већ сарађује с Европском свемирском агенцијом (ЕСА) на развоју хране за производњу и потрошњу изван наше планете, а сама идеја иза Солеина долази од НАСА-е, свемирске агенције која такође види потенцијал у развоју технологије производње хране на подручјима чији климатски услови онемогућавају конвенционалну пољопривреду.


Осим за прехрану великог броја људи, Солеин је савршена храна за свемирска путовања, пише ЕСА.

Компанија Солар Фудс планира да 2021. године пласира Солеин на тржиште и да производи два милиона оброка годишње. Верује да би приходи до 2023. могли да нарасту и до 1,2 милијарде долара.

Сматра да би до 2050. могла нахранити 9 милијарди људи, у склопу тржишта протеина које вреди око 500 милијарди долара.

Сам пројект је започео 2018., а ове године предвиђају постизање три ствари: представљање Солеина, покретање поступка одобрења ЕУ који потврђује сигурност те намирнице и објављивање планова за изградњу фабрике која би могла да произведе 1.000 метричких тона Солеина, односно 500 милиона оброка годишње.

Извор index.hr