Анализе генетских остатака Филистинаца народа који се помиње у Старом завету, а који су откривени у Израелу, откривају порекло овог народа, саопштили су израелски биолози.

Хиљадама година Филистинци су помињани у јеврејској верзији Старог завета Библије. Прича о Филистинцима се може наћи у списима њихових непријатеља као што су древни Египћани, Вавилонци, Асирци, а у Библији противник јеврејског краља Давида -Голијат био је такође Филистинац.

Приче о Филистинцима су малобројне, али ДНК анализа њихових скелета из Бронзаног и Гвозденог доба откривене у рушевинама лучког града Ашкелона откриле су да воде порекло из јужне Европе.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -.Просеко на Унесковој листи светске баштине

Тим археолога и генетичара, који већ 30 година ископавају Ашкелон нашли су кости старе 3.600 до 2.888 година и њихове анализе сугеришу да су Филистинци генетски припадали становницима јужне Европе, са обала Медитерана.

Селили су се према истоку и тако су стигли до обала мале Азије и ту су се стопили са староседеоцима и тако је формиран народ Филистинаца.

Ова открића су објављена протекле седмице у часопису " Напредна наука".

Courtesy Leon Levy Expedition to Ashkelon


Археолози већ дуже времена трагају за пореклом Филистинаца, за које се сматра да су се настанили у Малој Атији у 12. веку пре нове ере, где су живели све до 604. године пре нове ере када су их поробили Вавилонци .

Хебрејска Библија помиње да су дошли из " Кафтора" што би могао да буде савремени Крит док савремена интерпретација неких египатских текстова сугерише да су Филистинци били " народ с мора" који се настанио на југу Мале Азије.