ЉУДСКИ ум, комплексан какав јесте, често нас збуњује и застрашује, чему доприноси и то што није довољно истражен. Неке од научно доказаних чињеница употпуњују ту "слагалицу", ево и које.

Ко би рекао да се осећамо самопоузданије када видимо да је неко понижен. Већина људи себе сматра бољима од просека. Привлаче нас "нарциси" и психопате. Усамљеност нас нагони да мислимо лоше о комшилуку и радије бисмо осетили бол него досаду.

Чињенице говоре да наш мозак подсвесно доноси одлуку у моменту избора, чак и кад смо неодлучни. Особине које презиремо код других најчешће и сами имамо. Ако нисте знали, туга изазива стварни физички бол у нашем телу, док су мање интелигентни људи сигурнији у себе од интелигентних. "Ноћне птице" су у већем проценту психопате, од оних који раније иду на спавање. Наука каже и да смо склони да природно опонашамо једни друге у покушају да се уклопимо у друштво, а искренији смо када смо љути. Такође сматрамо да ћемо, ако смо успешнији од других, бити срећнији, а често је обрнуто. Осећај лептирића у стомаку када смо заљубљени је заправо реакција организма на стрес.