МЕКСИКО СИТИ - Скоро 70 година након смрти трагичне мексичке уметнице Фриде Кало, истраживачи из Националне библиотеке звука у Мексику пронашли звучни запис за који се верује да се на њему чује глас чувене сликарке.

Преслушавајући архивирану колекцију донираних звучних записа са радија, истраживачи су наишли на женски глас који описује уметника Дијега Ривиеру и сматрају да глас припада Фриди Кало, преноси Национална географија.

Аудио запис дуг 90 секунди из пилот епизоде мексичког радио програма „Нежења” из 1950. године описује Ривиеру као: „Велико и крупно дете, пријатељског лика и тужног погледа. “Његове истакнуте, тамне и интелигентне очи и поглед тешко је задржати”, чује се на снимку.

Прочитајте још - Обустављена продаја лутака Фриде Кало у Мексику

Овај текст испричан је женским гласом, за који се верује да је припадао Фриди Кало, супрузи и професионалној партнерки у сликарству Дијега Ривиере. Аудио запис датира из периода око 1953. или 1954. године, а саговорница је представљена као сликарка које више нема. Фрида Кало је преминула мало пре емитовања радио програма, 13. јула 1954. године, у 47. години.

Пронађен аудио запис мора да прође даља истраживања у која ће бити укључени експерти из различитих области, попут званичника из библиотеке звука, инжењере, аудио стручњаке, па чак и живе изворе.

„Пре него што уметничка заједница донесе било какве закључке, мора да прође дуг пут истраживања и да у просуђивању буде стриктна”, рекла је директорка музеја „Фрида Кало”, Хилда Трухило.

Познато је да је пред крај живота Фрида Кало била веома болесна, а као неко ко је био страствени пушач и конзумер алкохола, претпоставља се да је њен глас у складу са тим био „испуцалији” и „дубљи”. С друге стране, глас који се чује на звучном запису је глатак и нежнији.

„Постоји неколико фактора који указују на то да саговорница у радијском програму није професионалац: Прави паузе како би узела ваздух, што није одлика професионалаца, као и то што помало шушка док говори”, објаснила је Сониа Корона из шпанског дневног листа Ел Паз.

Рођака и потомак Фриде Кало, Мара де Анда, истакла је да у породичној архиви не постоји ништа слично. Она верује да је у односу на забележен аудио снимак Фрида Кало имала знатно грубљи глас.

Кало је била једна од најпознатијих уметница Мексика. Позната је по ауто-портретима и другим радовима због којих се сматра једном од икона феминизма. Комбиновала је надреализам са графичким елементима одговарајући на питања о идентитету, полу, раси и класама.

Као млада, двадесетједногодишња уметница, платила је да посети студио знатно старијег уметника Дијега Ривиере како би добила професионалне савете. Њихова веза била је бурна, с обзиром на Дијегову склоност ка аферама.