Мушкарац из Велса тужио је пивару "BrewDog" из Велике Британије због њихове промоције полне равноправности због чега се он морао идентификовати као жена да би добио попуст на пиво.

У марту прошле године једна пивара у Шкотској променила је изглед и боју својих етикета из плаве у ружичасту на популарном пиву Punk IPA. Компанија је овај потез описала као пародију на покушаје великих пивара да привуку женску популацију да купује њихове производе. Да би пародија била већа, они су понудили попуст од 20 одсто на ово пиво свим муштеријама које се идентификују као женско у неколико недеља колико је пиво било доступно.

Из пиваре признају да тада нису очекивали да ће њихова шала с равноправности полова изазвати правне последице.

Томас Бовер, који има 27 година, тврди да је велики љубитељ пива Punk IPA, али да му се није свидела идеја да жене добију попуст, а он не, и да је једини начин да и он добије пиво на попусту да се идентификује као женско.

Прочитајте још - Они радије деле пиво него емоције

"Након овог несрећног догађаја, осетио сам потребу за протестом. На силу сам приморан да се идентификујем као женско да бих добио пиво за четири фунте, уместо за шест фунти, колико су ми тражили јер сам мушкарац. Жалио сам се и компанији због овога, али рекли су да ту нема дискриминације, те да су цене различите због националне кампање о неравноправности полова", рекао је Бовер.

Ипак он истиче да се не слаже с кампањом "BrewDog" компаније, те сматра да је постао жртва сексуалне дискриминације и вољан је да иде и на суд због тога.

Када пивара није одговорила на његове критике, он је поднео тужбу против пиваре на локалном суду под оптужбом за сексуалну дискриминацију и кршење равноправности полова.

Изненађујуће, суд је пресудио у његову корист, па је пивара дужна да му исплати штету од хиљаду фунти. Судије су истакле да је Бовер био понижен због чињенице да се морао изјаснити као женско и да због тога суд пресуђује у његову корист.

Овај Велшанин је истакао да новац неће задржати за себе, већ да ће га донирати удружењу "Поверење младих жена", које се бори за бољи третман жена на послу и једнакост у исплати плата.

(nezavisne.com)