Мишићи око очију паса еволуирали су и омогућавају им да праве “изразе лица” који су посебно привлачни људима, показала су најновија истраживања.


Мали фацијални мишић омогућава псима да “имитирају” израз лица детета, који изазива “одговор храњењем”, преноси Би-Би-Си.


У студији се наводи да такве “штенеће очи” помажу псима да остваре везу са људима.


Раније студије су показале да такви “изрази лица” паса могу да привуку људе, али ново истраживање, спроведено у Великој Британији и САД, говори о томе да је то могуће захваљујуци анатомским променама до којих је дошло око очију паса.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Истраживање показало да пси могу разумети оно што им говоре


То омогућава псима да створе оно што истраживачи називају “изражајним обрвама”и да створе илузију “људске комуникације”.


"Када пси то ураде, чини се да изазивају снажну жељу код људи да се брину о њима", каже се у студији.


Додаје се да овај покрет мишицћа чини псеће очи већим, да личе на новорођенче, као и на људе када су тужни.


Коаутор студије Џулијан Камински са Универзитета у Портсмуту каже људи имају "несвесну склоност" да заштите псе с тако привлачном особином, и да баш њих размножавају, дајући им еволуцијску предност и појачавајући ту промену у наредним генерацијама.


"Докази су убедљиви да су пси развили мишић који им омогућава да подигну унутрашњу обрву ", тврди Камински, у студији објављеној у Збирци радова Националне академије наука САД.