Тим археолога из Музеја Помурја у Словенији открио је средњовјековно гробље у месту Тишина, прво такве врсте у североисточном Помурју.

До сада је идентификовано око 50 гробова, мада тим процењује да их има неколико стотина, наводи СТА.

Најзначајнији артефакти пронађени у гробовима били су различити типови женског накита, углавном украси за косу и прстење.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - POD ZAŠTITOM UNESKA: Značaj Dunavskog limesa

Само Санкович, вођа археолошког тима, за агенцију каже да је пронађени предмети припадају времену "бјелобрдске културе" која је насељавала Панонску низију између 10. и 12. века.

Откриће гробља доноси и нове чињенице везано за настанак и средњовековну историју словеначког града Тишине.Он се први пут спомиње у писаним документима 1347. године, а ово откриће помера његов настанак за још најмање 300 година раније.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Svetski arheolozi oduševljeni Viminacijumom (FOTO)

Стручњаци који су спровели геофизичка истраживања у локалној цркви открили су да се испод ње можда скрива још старија црква која датира из истог времена као и гробље.


Фото РтвСло

Прошле године откривени су средњовјековни и модерни гробови дуж северног и јужног зида Жупне цркве Маријиног рођења, а ископавања се тренутно врше између 30 до 50 метара северно од цркве.

Метка Фујс, директорка Музеја Помурја, приметила је да су археолошка истраживања последњих двадесет година променила досадашња сазнања о најстаријој прошлости регије.

"Изванредни нови налази из свих историјских епоха, од праисторије до средњег века, побудили су радозналост шире јавности за ово подручје", рекла је она.


Фото РтвСло

За постиоце, овај музеј је припремио тематске изложбе и сталну поставку у дворцу Мурска Собота, чија се реконструкција тренутно одвија.

У наредном периоду музеј Помурја планира да представи најлепше експонате из своје збирке, укључујући и одабир овог археолошког материјала као део нове приче животу људи уз реку Муру током историје, наводи агенција.