Млади таџикистански столар који живи у Русији направио је дрвену верзију легендарног совјетског тенка Т-34 таман на време за годишњу прославу којом се обележава крај Другог светског рата у Европи.

Мухамадшариф Јалилов живи у руском граду Тули, историјском центру оружане индустрије који се налази јужно од Москве, и на предлог пријатеља одлучио је да направи дрвени тенк, пише ББЦ.

„Рекао ми је (пријатељ) - хајде, направи Т-34, то нико до сада није направио", рекао је Јалилов локалној телевизији ТелеТула.

Требало му је три године да ради на томе у слободно време, а за куповину материјала потрошио је око пола милиона рубаља (7.700 долара).

„Није поента у новцу, већ у узбуђењу које осећам док то радим", каже Мухамадшариф. "Оно што други троше на пиће и цигарете, ја трошим на тенк. То ми причињава задовољство."

Мухамадшариф, који већ седам година живи у Тули и потиче из столарске породице у Таџикистану, каже да није морао да гледа никакве скице. "Све ми је у глави", каже он.

Његов одлазак до тенка Т-34 који се налази у парку у Тули како би измерио величину точкова навео је сумњичаве пролазнике да позову полицију.

Каже да је најтежи било радити на гусеницама и точковима, али једина ствар коју није могао сам да уради је да покрене тенк.

На срећу, успео је да убеди свог ујака, механичара који ради у Лењинградској области, да му помогне.

„Годину дана ме гњави да дођем и уградим мотор, тако да сам ове године одлучио да му помогнем", рекао је Шамсидин Мухидинов за ТелеТулу.

Он је и подесио точкове испод шасије, јер дрвене гусенице нису практичне.

Због овог рада Мухамадшариф је постао познат у Русији, и у вестима у Таџикистану.

План је био да тенк поклони председнику Русије Владимиру Путину на Дан победе, а све у духу "вечног таџичкистанско-руског пријатељства, али то се није догодило", каже Мухидинов.

Један корисник друштвених мрежа предложио је да се тенку додели почасно место у новооснованом меморијалном парку Патриот-Тула, а сајт Тулске новости наводи да градско веће разматра ту могућност.

У међувремену, дрвени Т-34 долази опремљен звучницима, а Јалилов каже да је његов „сан да га провоза улицама Туле, док свирају ратне песме".

За то би била потребна дозвола саобраћајне полиције, па је покренуо процедуру.

Мухамадшарифов тенк није први модел Т-34 у Тулском региону, јер је пензионер Алексеј Молчалин из оближњег града Новомосковск пре неколико година направио тај модел за свог унука - али не у пуној величини, и од челика.