За Јапанце са високим стандардом одавно се зна да живе дуже од већине. Дуговечни су јер нису гојазни и поштују културу исхране, која подразумева обедовање док се не осети 80 одсто ситости. Одложити прибор за јело у тренутку дилеме да ли наставити са јелом или престати, за њих представља начин живота.

Желудац је у том моменту у потпуности напуњен, само што мозак још није примио такву информацију. Да би се препознало време ситости потребно је сваки залогај жвакати око 20 пута пре него што се прогута, објашњавају јапански стручњаци.

Завидан број дуговечних има и Куба, иако не живи у сјајним економским приликама, нити њихова култура подсећа на јапанску. Према званичним подацима, на Куби живи један стогодишњак на сваких 7.296 становника, а међу њима се неретко срећу и они са навршених 125 лета, па и старији.

У чему је тајна дуговечних и виталних Кубанаца, открио је професор др Еухенио Селман Хусеин - Абдо, у својој књизи "Како доживети 120 година" .

- Од најранијег доба ми смо оно што нас мотивише. У то се убрајају умерена исхрана богата воћем и поврћем, одржавање здравља са нагласком на превенцији, физичка активност у трајању од најмање пола сата три до пет дана недељно, културне активности као духовно обогаћивање у борби против стреса и врло важна здрава животна средина - објашњава овај умни човек.