ПОВОДОМ одржавања абдикације цара Акихита, Јапанци неће радити у периоду од 27. априла до 6. маја. Просечан Јапанац користи само 10 слободних дана годишње, што је половина од укупног броја дана које имају за годишњи одмор.

Догађај абдикације цара Акихита, кога ће на престолу заменити његов најстарији син Нарухито, није много обрадовао неизлечиве радохоличаре у Јапану, пише Гардијан.

Многи ће похрлити на туристичко путовање у иностранство, али радници плаћени по сату се не веселе одмору.

Како пише Гардијан, не веселе се ни многи родитељи запослени у услужном сектору, јер брину шта ће с децом док они раде.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Почиње нова ера лепоте и хармоније у Јапану

Током 10 дана празника деци неће бити на располагању уобичајена решења: продужени боравак у школи или у вртићу.

Многи једноставно немају никакву идеју како да проведу слободне дане.

„Искрено, не знам како да проведем време сад кад смо изненада добили 10 дана празника. Ако пожелите да путујете, свуда ће бити пуно, а поскупели су и туристички аранжмани. Могао бих на крају да завршим код родитеља“ каже Сеисху Сато, запослен у финансијској фирми.

Фото Ј.Субин

Јапанске новине Асахи спровеле су анкету која је показала да се 45 одсто анкетираних „осећа несрећно“ кад је реч о дугом одмору, док се 35 одсто „осећа срећно“.

Око 60 одсто Јапанаца осећа кривицу када користе плаћени годишњи одмор, а многи кажу да је то због шефова који не гледају с одобравањем на изостанак с посла.

Без обзира на пословичну марљивост, у Јапану као и у другим земљама недостаје радне снаге, па су измењени имиграциони закони како би из иностранства могло да дође 340.000 радника у наредних пет година, пише Гардијан.

(РТС)