Ванземаљски живот могао би се наћи у соларним системима где су звезде "стиснуте" једна уз другу, правећи такозвану "усељиву зону", показује ново истраживање научника Универзитета у Шефилду.

Ранија истраживања углавном су се фокусирала на планете и потенцијални живот око звезда које су сличне нашим, полазећи од претпоставке да ће било који други соларни систем у ком би могао да постоји живот, изгледати као наш.

Како преноси Индепендент, ново истраживање указује да формирање звезда у бинарним системима може омогућити планетама око њих праву температуру, у којој може бити воде и живот може да процвета. Када наиђу на трец́у звезду, бинарни пар звезда може бити "гурнут" заједно. То би могло да прошири зону за живот.

Усељива зона - Голдилоцс је удаљеност од звезда где није ни претопло ни превише хладно. Сматра се да је отприлике једна трец́ина звезданих система у нашој галаксији састављена од ових бинарних парова.

Прочитајте још - ПОГЛЕДАЈТЕ: Ванземаљци у Румунији (ВИДЕО)

Истраживачи су користили компјутерске симулације да би разумели како звезде могу да буду у интеракцији, и како ће сусрети утицати на парове две звезде.

"У типичном 'звезданом расаднику', где би се налазило око 350 бинарних објеката, њих око 20 би било стиснуто, тако да долази до проширења усељиве зоне, а тиме и могућност ванземаљског живота. У неким случајевима те усељиве зоне су се чак преклапале. То би повећало шансе за живот", открили су истраживачи.

Они сугеришу да постоји више бинарних система него што смо мислили, што повећава изгледе за ванземаљски живот.

"Дакле, они светови писаца научне фантастике - где два сунца сијају на небу изнад ванземаљског живота - сада изгледају много вероватније", наводе стручњаци.

Окриће да се стабилни соларни системи могли развијати на местима која се веома разликују од наших, јасно је колико мало података о њима постоји. Ново истраживање могло би даље истражити шта се дешава око тих система, и покушати открити каква окружења се тамо могу наћи.

(Извор:б92)