ПОСАО ИЗ СНОВА: За 2.000 евра треба да упали па угаси светло

Novosti Online

уторак, 12. 03. 2019. у 10:28

ПОСАО ИЗ СНОВА: За 2.000 евра треба да упали па угаси светло

Twitter Liz Kofman, PhD@lizkofman

“Запослени” ће морати сваког дана да иде на железничку станицу у Гетеборгу и активира сат, после чега ће светло изнад платформе за путнике означавати његов/њен долазак

ШВЕДСКА влада финансира “експериментални уметнички пројекат” у ком нуди једној срећној особи да до краја радног века добија плату од 2.060 евра месечно "откуцавајући се" двапут дневно.


Прочитајте још: ПОСАО ИЗ СНОВА: Професионално мажење мачака


“Запослени” ће морати сваког да иде на железничку станицу у Гетеборгу и убаци своју картицу после чега ће светло изнад платформе за путнике означавати долазак овог јако битног и корисног радника на посао!? После тога може да иде и ради шта хоће докле год се врати на крају “смене” да извуче картицу и угаси светло. Моћи ће да да отказ кад жели, а “посао” им је загарантован докле год се не запосле негде другде. “Раднику” гарантују годишње повишице, уплату доприноса, годишњи одмор и пензију.

Ова, благо речено, чудна идеја резултат је конкурса који је Агенција за јавну уметност Шведске прогласила како би на креативан начин “украсила” нову станицу. Награда за победнички дизајн износила је око 667 хиљада евра, а двојац “уметника” који се овога сетио предложио је да награда буде потрошена на пројекат звани “Вечно запослење”.


Прочитајте још: НЕОБИЧАН ОГЛАС ЗА ПОСАО: Овом граду очајнички фале нинџе и добро ће им платити
Вечност у овом случају значи 120 година плате за ово круцијално “радно место”, а мозгови иза пројекта Симон Голдин и Јакоб Сенеби сматрају да постоји 75 одсто шансе да успеју да из овог фонда исплате “зараде” уз годишњу повишицу од 3,2 процента.

Одбор задужен да одлучи победника конкурса био је одушевљен идејом, супротно од великог броја политичара из разних странака који сматрају да је ово бацање пара пореских обвезника. Неки мисле да је пројекат једноставно глуп и безвредан, са чим се чак и његови креатори слажу, уз објашњење да су управо то хтели да постигну.

Заинтересовани ће на конкурс за ову јако одговорну позицију моћи да се пријаве тек годину дана пред завршетак изградње железничке станице који се очекује 2026.

(odditycentral.com)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Из снова?

12.03.2019. 11:34

Ма јесте, у праву сте! Овакав посао изгради човјека, испуни му живот и да му пуни смисао. Тако се ни из чега стварају прави људи! Креативни, пуни духа, емпатије...

DESA

12.03.2019. 15:41

Videli od nas. Kod nas more takvih dodju na posao i igraju igrice na kompjuteru da im ne bude dosadno, neki imaju i sefovska mesta a papire nose kuci da im mame i tate odrade jer nisu za to mesto skolovani vec preko veze primljeni Svedska za nama kaska.