Вођа једне групе сибирских шамана данас је бранио своје колеге које су се нашле на удару критика пошто су убили и спалили пет камила током ритуалне церемоније намењене "јачању Русије".

Та група, базирана у источносибирском граду Ангарск, овог месеца је на интернету објавила снимак шамана који на ломачи у природи спаљују делове камила.

Јутјуб је у међувремену уклонио снимак, али не пре него што се он раширио друштвеним мрежама и изазвао скандал, а многи људи су учеснике церемоније оптуживали за суровост према животињама. Пракса приношења жртве је већ контроверзна тема и међу самим шаманима, који према традицији народа Сибира обезбеђују комуникацију људи са светом духова.

Прочитајте још:Бијонсе оптужена за црну магију, прислушкивање и убијање животиња

Руско правосуђе је покренуло истрагу и треба да одлучи да ли ће подићи оптужницу против шамана због суровости према животињама, што је кривично дело са запрећеном казном од пет година затвора.

Лидер шамана из Ангарска, Артур Цибиков, рекао је да је ритуално жртвовање камила део традиције и да се врши само једном у 300 година.

"Не смемо да покажемо непоштовање према боговима. То је наша традиција и не видим шта је у томе лоше. Убили смо их, исекли смо их на комаде и скували смо их", рекао је Цибиков, и додао да су камиле, које одавно живе у том подручју и за шамане су свете животиње, "хумано убијене".

Према његовим речима, ритуал је био намењен "јачању" Русије према политичким и социјалним тешкоћама с којима се суочава. "Дешава се пензиона реформа и људи су бесни. Ту су и западне санкције", навео је шаман.


Цибиков је ипак рекао и да ће прихватити одлуку суда ако му кривица буде доказана.

Врховни поглавар шамана Русије, Допчун-ол Кара-ол Тјуљушевич се дистанцирао од ритуала, и у саопштењу навео да ће сменити Цибикова, који је истовремено и његов регионални заменик.

"Убили су пет камила. То је садизам. Шаман треба да воли људе, природу, животиње и птице. А они не воле никога", рекао је врховни шаман Русије.