Највећа пчела на свету, величине палца одрасле особе, поново је пронађена на забаченом индонежанском острву, деценијама пошто су научници мислили да су изумрле.

После вишедневног трагања, зоолози су пронашли, фотографисали и снимили једну живу женку највеће пчеле на свету.

Овај редак инсект назван је „Валасова дивовска пчела“, по британском природњаку и истраживачу Алфреду Раселу Валасу, који га је први описао 1858. године.

Научници су пронашли неколико примерака 1981. године, али од тада нису виђене.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Пронашли џиновску корњачу, сви мислили да је изумрла

Истраживачки тим је у јануару кренуо у потрагу крећући се Валасовом рутом по Индонезији.

„Било је апсолутно запањујуће видети пред собом, у дивљини, овог 'летећег булдога', инсекта за кога више уопште нисмо били сигурни да постоји“, каже Клај Болт, истраживач који је начинио прве фотографије.

Ово откриће, на индонежанским острвима познатим као Северна Молучка острва, даје наду научницима да се у њиховим шумама још може пронаћи један од најређих и најтраженијих инсеката на свету.


Члан експедиције и стручњак за пчеле Ели Вајман, ентомолог са Универзитета Принстон, нада се да ће ово поновно откриће омогућити истраживања која ће водити ка бољем разумевању животне историје пчела и помоћи у напорима да се оне заштите од изумирања.

Еколошки покрет, „Глобална заштита дивљих животиња“ (ГВЦ), која је покренула међународну кампању за спас „изгубљених врста“, подржала је ово истраживање.

(РТС)