Гастрономско путовање може бити незаборавно, јер ресторани високе кухиње могу да изненаде не само вештинама кувара него и местом на коме се налазе.

Занзибар, Танзанија


Ресторан „Рок“ је смештен на малој стени у Индијском океану у близини плаже Мичанви Пингве. Зидови су направљени од глине, степенице од дасака, кров од сламе. Туристе привлачи поглед на океан, као и потреба да се до њега стигне бродом. Ресторан са обале изгледа минијатурно, али се унутра може сместити четрдесетак гостију.

Планина Хуа Шан, Кина

Ова планина се сматра једном од пет светих планина у таоизму и позната је по опасној пешачкој стази која води на врх. Тамо, на надморској висини од преко две хиљаде метара, налази се чајна кућа, направљена од древног храма. Сматра се да ову планинску стазу могу савладати само искусни планинари, али је било случајева када су то без припреме успевали и туристи.

Кеми, Финска


Мали фински градић познат је по томе што се у њему сваке године од снега прави тврђава са хотелом, капелом и рестораном. Сваке године се мења дизајн дворца, због чега се многи туристи враћају на то место. У локалном ресторану „Лумилина“ столови су направљени од леда, а столице од дрвета и прекривене су јеленским крзном. У понуди су јела и пиће са специјалног менија који ће загрејати госте.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Да ли сте чули за хотел у Белеку (Турска) где постоји ресторан у коме се вечера у потпуном мраку?

Острво Рангали, Малдиви


Овај малдивски ресторан се налази испод прозирне куполе на дубини од око пет метара. Они који се одлуче да посете ово место морају да узму у обзир да у ресторану „Итаа“ има свега 14 места, и због тога је потребно резервисати места бар недељу дана унапред. Наравно, храна се не кува ту, него се допрема из другог ресторана.


Ресторан „Рок“, Танзанија

Амстердам, Холандија

Још један ресторан на необичној локацији налази се скоро у срцу града, у парку Франкендаел. „Де Кас“ је отворен 2001. године у стакленику са столетном историјом. Поврће и зачинско биље узгајају се под истим кровом. Они којима није довољно да за време ручка уживају међу биљкама, могу да резервишу сто у кухињи и посматрају како се спрема храна.

Вајсбад, Швајцарска


Прве грађевине на високим планинским литицама у швајцарским Алпима биле су пастирске колибе. Ту су пастири гонили козе у потрази за најбољим пашњацима. Али због изванредног погледа који се пружа са литице, хотел са рестораном заменио је пастирску колибу.

Улуру, Аустралија

Власници једног од најоригиналнијих ресторана, који се налази у пустињи, без зидова, пода и плафона, нуди посетиоцима посматрање звезданог неба. Вечера се служи у сумрак, када се на небу појављују прве звезде. Од занимљивих јела, туристи саветују да се проба крокодилско и кенгурово месо.

Острво Лансароте, Шпанија

Један вајар је са својим друговима архитектама дошао на идеју да направи велики роштиљ изнад кратера малог вулкана. Тамо се служе месо и морски плодови, а занимљив дизајн просторије који представља округлу затворену посматрачку платформу са панорамским погледом на вулканске пејзаже, веома је привлачан за туристе.

Лангата, Кенија


Ресторан у једном од кенијских хотела не нуди посебан поглед или необична јела, али туристи морају да резервишу столове месец дана унапред. Разлог је једноставан: ручак се одвија у друштву жирафа. Хотел има узгајалиште жирафа, а данас их има укупно 10. Већина животиња је веома питома, а понекад и провуку своје велике вратове кроз прозоре ресторана како би их гости нахранили. Сав новац одлази у посебан добротворни фонд и троши се на жирафе.

(Спутњик)