На годишњем Научном онгресу Индије, који је отрворио премијер ове земље Наренда Моди, неки академици одбацили су открића Исака Њутна и Алберта Ајнштајна, а затим рекли ида су древни хиндуси измислили истраживање матичних ћелија.

Хиндуистичка митологија и религиозне теорије све више постају део дневног реда Индијског научног конгреса. Међутим, изјаве на овогодишњем самиту још више су запањујуц́е него обично.

Шеф јужноиндијског универзитета навео је стари хиндуистички текст као доказ да је истраживање матичних ц́елија откривено у Индији пре неколико хиљада година.

Г Нагешвар Рао, потпредсједник Универзитета Андхра, такође је рекао да је краљ демона из хиндуистичке епске религије, Рамајане, имао 24 типа авиона у данашњој Шри Ланки.

Други научник са универзитета у јужној држави Тамил Наду рекао је да су Исак Њутон и Алберт Ајнштајн погрешили и да би гравитациони таласи требало да буду преименовани у "Нарендра Моди таласи". Како је навео, Њутн није успео да "разуме гравитационе одбојне силе", а Ајнстеинове теорије су "обмањујуц́е".

Критичари кажу да се древни текстови још увек читају - али било је бесмислено сугерисати да су наука, а удружења научника дистанцирали су се од ових тврдњи.

Прошле године, индијски министар за образовање изјавио је на церемонији доделе награда да су се авиони први пут спомињали у древном хиндуистичком епу, Рамајани и да је први радни авион изумео Индијанац по имену Шивакар Бабуји Талпаде осам година пре брац́е Рајт.

Премијер Нарендра Моди је 2014. године на скупу доктора и медицинског особља у болници у Мумбаију рекао да је прича о хиндуистичком богу Ганеши - чија је глава слона причвршц́ена за људско тело - показала козметичку операцију у древној Индији. Министар образовања западне државе Раџастхан изјавио је у јануару 2017. да је важно "разумети научни значај" краве, јер је то била једина животиња на свету која је удисала и издисала кисеоник.