Јефтино, поуздано и неосвојиво, Сунце би могло бити идеалан извор енергије у многим ратним зонама и областима погођеним природним катастрофама, па хуманитарне агенције разматрају могућност да скупа горива замене - соларном енергијом, пише Ројтерс.

Агенција наводи да су, иако технологија још није довољно напредовала да би та замена била у потпуности одржива, неки соларни пројекти већ у припреми на терену, а хуманитарни радници очекују да ће уследити и многи други.

"У 90 одсто случајева оперишемо на местима на којима соларне енергије има у изобиљу", каже Пер-Ерик Ериксон, инжењер у медицинској хуманитарној организацији Лекари без граница (МСФ).

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Соларни панели штеде и зарађују

Да би се избегли логистички изазови и прекомерни трошкови, соларна енергија би свакако била веома добро решење у већини пројеката, објашњава Ериксон.

Ројтерс додаје да се традиционална горива могу користити као оружје, када их се ектремисти докопају, а могу се продавати и на црном тржишту.

Уз то, потребно је прелазити огромне раздаљине да би се гориво доставило спасилачким камповима, што повећава трошкове и чини још крхкијим хманитарни сектор, који је ионако под тешким притиском, док, с друге стране, Сунце сија у већини области у којима хуманитарци раде.

Истовремено, обновљиви енергетски избори, као што је соларна енергија, кључни су за смањење емисија гасова који мењају климу и одржавање раста температуре планете до 1,6 Целзијусових степени.

У овонедељном извештају Међувладиног панела УН за климатске промене наводи се да би обновљива енергија требало да обезбеђује од 70 до 85 одсто електричне енергије до 2050. године како би температура остала у границама пораста до 1,5 степени, у поређењу са око 25 одсто колико обезбеђује тренутно.

Инжењер Талал Канан каже да је, на пример, распоређивање око 500 соларних плоча како би се енергијом снабделе болнице у ратом захваћеној Сирији прошле године било логичан начин да се одржи функционисање здравственог система земље.

Многе хуманитарне групе рекле су Фондацији Томсон Ројтерс да већ спроводе неке пројекте засноване на соларној енергији, али признају да би потпуни прелазак на чистију енергију могло да траје годинама, јер би, између осталог, за то требало обезбедити специјално знање.

Једна од највећих препрека је, међутим, складиштење прекомерне обновљиве енергије у довољно великим батеријама, наводи више хуманитарних агенција, међу којима неке објашњавају да технологја батерија није много напредовала.

Ипак, Ериксон из МСФ-а је уверен да ће технологија напредовати и да ће напори у циљу коришћења обновљиве енергије ојачати у наредних пет година.