Породица Ане Франк, ауторке чувеног дневника, која је умрла у холокаусту, покушала је да се усели у САД, а касније у Кубу, показују истраживања.

Њихови напори су ометени америчком рестриктивном имиграционом политиком, бирократијом и избијањем Другог светског рата.

Кућа Ане Франк у Амстердаму је саопштила да документи указују као је Анин отац Ото два пута покушао да набави породици потребна документа да иде у САД, а касније је поднео захтев за кубанску визу.

Прочитајте још - Истраживачи пронашли привезак какав је имала Ана Франк

Покушаји да побегну од нациста били су узалудни и породица се потом сакрила у Амстердаму 6.јула 1942, тачно пре 76 година.

"Приморан сам да тражим исељење и колико видим САД је једина земља у коју би могли да одемо", написао Ото Франк на енглеском језику пријатељу у САД 1941. године.

Његови напори да одведе породицу из Холандије у САД изгледа су почели још 1938. године, када је нацистичка Немачка анектирала Аустрију и део Чехословачке.

Документи и молба за визу уништени су приликом намачког бомбардовања америчког конзулата у Ротердаму две године касније.

Чак и да се то није десило, усељење у САД било би тешко јер је хиљаде људи тражило тамо уточиште сваке године. Када је рат избио 1939. Вашингтон је годишње издавао мање од 30.000 виза.

Прочитајте још - Научници успели да протумаче две скривене стране дневника Ане Франк(ФОТО)

Каснији покушај 1941. није успео јер су сви амерички конзулати у Европи од окупацијом Немачке били затворени, укључујући Холандију.

Породица се скривала више од две године за време рата и тада је Ана написала дневниик.

У августу 1944. је откривена и депортована у Аушвиц.

Само је Ото Франк преживео рат, а Ана и њена сестра су умрле у логору Берген-Белзен. Ана имала 15 година. Њен отац је после рата објавио дневник који је постао симбол наде и преведен је на десетине језика.