НЕМАЧКИ НАУЧНИЦИ: Наше откриће промениће људску историју

Новости онлине

22. 10. 2017. у 23:45

НЕМАЧКИ НАУЧНИЦИ: Наше откриће промениће људску историју

Фото: скриншот Индепендент

Немачки палеонтолози су, просејавајући шљунак и песак на месту некадашњег корита Рајне близу града Епелсхајма, открили 9,7 милиона година старе фосилизоване зубе, што би, по њиховом мишљењу, могло да измени историју човечанства какву знамо
Немачки палеонтолози су, просејавајући шљунак и песак на месту некадашњег корита Рајне близу града Епелсхајма, открили 9,7 милиона година старе фосилизоване зубе, што би, по њиховом мишљењу, могло да измени историју човечанства какву знамо.

Фосили зуба слични су онима које су припадале aустралопитекусу фаренсису, тачније 3,2 милиона старом костуру женског примата који се повезује с људима, названом Луси, који је 1974. пронашао палеонтолог Доналд Јохансон у научној експедицији на Хадару у северној Етиопији.

Истраживања објављена на фосилним остацима Луси показала су да се њена врста већ навелико кретала усправно, на две ноге, да је имала врло развијено тело, али тамо где се очекивао највећи напредак, није га било. Наиме, Луси је имала изразито малу главу, што значи да се ни лобања ни мозак нису значајније развили.

Међутим, фосили зуба откривени у Епелсхајму не подсећају ни на коју другу врсту откривену у Европи или Азији.

Научници су наводно били толико узбуђени и збуњени открићем да су се суздржали од било какве објаве последњих годину дана, пише „Дојче веле“.

„Очигледно је реч о зубима мајмуна. Врло су слични зубима и костима откривеним у Африци, који су око четири до пет милиона година млађи од фосила откривених у Епелсхајму. Поналазак је за нас изузетна срећа, али и велика мистерија“, рекао је директор Природњачког музеја у Мајнцу, Херберт Луц.

На конференцији за новинаре на којој је објављена информација, градоначелник Мајнца рекао је да не жели да превише драматизује, али да сматра да би откриће немачких палеонтолога могло да утиче на измене у досад познатим подацима о историји човечанства.

Локални археолог Аксел фон Берг изјавио је да, упркос бројним фосилним доказима о постојању великих мајмуна у целој Европи пре више милиона година, нема потврђених случајева проналаска фосила хоминина, племена породице хоминине која обухвата само врсте човека (хомо), шимпанзе (пан) и њихове изумрле претке. Чланови тог трибуса зову се хоминини.

С обзиром на то да је анализа фосила тек почела, пред научницима је „прави посао“ који ће омогућити потпуно откриће мистерије, казао је др Луц.

Научници се слажу да су се модерни људски преци развили у источној Африци негде пре 400.000. и 200.000 година, након чега су се, пре 70.000 година, раширили свуда по свету.

Фосили зуба пронађених у Немачкој биће изложени у Природњачком музеју у Мајнцу.(sputniknews.com)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (9)

МИ ОДАНДЕ

29.08.2018. 18:56

@Profa. - Не бавим се религијом, али очекујем да ускоро мој југић еволуира у мерцедес, пошто је еволуција могућа.......

Dragi

31.08.2018. 18:52

@Profa. - Bravo majstore sad si ih sredio.Ovo se još niko nije setio najbolji argumenat protiv evolucije.

011

12.11.2018. 05:55

@Profa. - objasni planeti sta nije glupost. o boze sacuvaj svako ima internet

Milentipitijje Ostroški

23.10.2017. 23:49

Nemojte zezati, svi znamo da je čoveka izmislio i napravio Bog, prvo Adama a onda odmah posle Toga i Evu, jer je Adamu bilo dosadno,... I nemojte da kvarite posao crkvi, taman nam je dobro krenulo... !!

Francesco

25.10.2017. 00:37

@Milentipitijje Ostroški - Ne boj se, magla je jako tražen artikal na Balkanu... taj posao niko ne može da pokvari.