Веровали или не, ово је граница између Тихог и Атлантског океана!

Новости Онлине

05. 08. 2017. у 23:33

Веровали или не, ово је граница између Тихог и Атлантског океана!

Фото: Youtube / Printscreen

Као на географској карти – граница између Пацифика и Атлантског океана је у виду jaсне црте, а њихове воде као да не могу да се измешају
КАО на географској карти – граница између Пацифика и Атлантског океана је у виду jaсне црте, а њихове воде као да не могу да се измешају!

Овај атрактивни снимак начињен је са једног туристичког брода негде око Рта Хорн, најјужнијег врха Јужне Америке, где се ова два океана сусрећу.

И наравно да се мешају. Само тај процес траје „мало“ дуже него што бисмо очекивали. Јер и за овако велике водене површине важе исти механизми мешања као и за друге течности: дифузија две течности и физичка агитација.

Дифузија, односно ширење или разливање код течности је изузетно споро. Тако да код океана дужина тог процеса највише зависи од физичке агитације, тј. физичких утицаја на мешање – таласа, струја, ветрова...

Такође, густина океана може утицати на стварање ове видљиве „границе“, услед разлике у салинитетима воде. Затим, ту су и приливи слатке воде од топљења глечера, велике реке које уносе и извесну количину глине у океан и мењају му густину и боју...

Међутим, на крају се измешају.(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Јанко

08.08.2017. 13:35

Испод једног од ових снимака налази се објашњење да је снимак настао у близини обaле Канаде где се вода из реке Фрејзер улива у Атлантски океан и да због тога што река носи велику количину муљa види се јасна граница између две воде. Могу на Гуглу да се нађу и фотографије уливања ове реке у океан, а и на Јутјубу под насловом: When the river meets the ocean (Fraser river). Иначе, стварно изгледа упечатљиво.

Petar

24.08.2019. 19:22

@Јанко - Tako je Janko. Objašnjenje da se dve vodene mase tako teško mešaju i ne mogu se izmešati posle više hiljda pa i miliona godina i raznih kataklizmi, zdravom razumu je teško prihvatljivo.Smatram da se na snimku vidi ulivanje reke Fraser (Frejzer) u zaliv Tihog okeana, Strait of Georgia.