ИНТЕРНЕТОМ кружи језив видео на којем се види како, на опште запрепашћење станара, краљевска кобра улази у један дом у Малезији.

Снимак, који је поставио Дерик Јифан, показује како се огромна змија креће преко мноштва ствари испред куће, да би се затим спустила до врата и преко металне решетке дошла до прозора и ушла у кућу. Кобра је изгледала потпуно незаинтересована за људе, што није био случај са укућанима који су викали и псовали огромног гмизавца.

- Мислио сам да ово није стварно! Не могу да верујем да сам видео ту велику змију својим очима - написао је Дерик на фејсбуку.

Како преноси Спутник, инцидент се догодио у Бату Пахат Дистрикту у држави Јохор. Змија је отишла и није заробљена.

- Ватрогасци и спасилачке службе су дошли, али је нису нашли - написао је, додајући да је забринут да кобра може да се врати.

Упркос свом имену, краљевска кобра није "права" кобра, него последња преживела врста сопственог рода. Она је више повезана са афричким змијама од других азијских кобри. Име "краљевска" долази због њене импресивне величине (то је највећа отровна змија на свету), као и због њене омиљене хране: других змија, укључујући и "праве кобре".

Ови гмизавци су просечно дуги од три до четири метра, што значи да је примерак који је Дерик затекао испред куће млада јединка. Максимално ова змија може да нарасте до 5.6 метара дужине и да буде тешка до девет килограма. Иако по природи није агресивна и склонија је да бежи од претњи, ујед краљевске кобре садржи фаталну дозу отровног неуротоксина, што је чини фаталнијом од других кобри.