Џиновске видре велике као вук живеле у Кини

Бета, АФП

уторак, 24. 01. 2017. у 14:19

Џиновске видре велике као вук живеле у Кини
Снажних вилица, тешка и велика као вук, била је џиновска, праисторијска видра чији би фосилни остаци откривени у Кини могли бацити ново светло на еволуцију сисара
Снажних вилица, тешка и велика као вук, била је џиновска, праисторијска видра чији би фосилни остаци откривени у Кини могли бацити ново светло на еволуцију сисара.

Фосил те животиње, назване "Сиамогале мелилутра" нађени су у покрајини Јунан, на југозападу Кине, пише у најновијем броју британски научни часопис "Journal of  Systematic Palaeontology". Нађени су цела лобања, зуби, доња вилица и друге кости.

Археолози су те остатке открили 2010. године у једном руднику угља, пренела је агенција Синхуа.

Установили су да је тај сисар живео пре шест милиона година и да је био тежак око 50 килограма што је више од данашње видре, а био је "величине вука", наводи агенција. Тај налаз може помоћи научницима да реконструишу историју еволуције ласица, породице сисара у којој су и видре и јазавци.

"Ново откриће омогућава признавање ретког 'огранка' (еволуционе групе) видри, и пружа могућност да се истражи однос неколико загонетних фосила ласица које се сада сматрају сродницима јазаваца или видри", наводи се у часопису. Моћне чељусти и крупни зуби вероватно су користили тој древној животињи да дроби велике шкољке или друге слатководне мекушце, рекли су кинески и амерички истраживачи укључени у студију.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације