ХАРЛЕМ - Рукопис песме коју је потписала јеврејска девојчица Ана Франк пре него што је с породицом у Амстердаму отишла у склониште од нациста, продата је данас на аукцији за 140.000 евра.

Рукопис је датиран на 28. март 1942. године, око четири месеца пре него што су се 13-годишња Ана Франк и њена породица и пријатељи сакрили од немачких нациста на тавану породичне фирме, одакле су две године касније одведени у концентрационе логоре.

Песма је продата купцу непознатог идентитет преко интернета.

Уз песму је приложено писмо о аутентичности од продавца, Анине школске другарице Жаклин ван Марсен. Песма у осам стихова, од којих је поливина преписана из једне књиге је упућена сестри Ван Марсен.

Жаклин ван Марсен такође има једну песму коју је написала Ана Франк и која је адресирана на њу.

Аукцијска кућа Буб Којпер проценила је пре аукције да би рукопис могао бити продат за 30.000 до 50.000 евра

Директора куће Буб Којпер Тајс Бланкеворт рекао је да је у Анино време међу девојчицама њеног узраста било веома популарно размењивање порука у споменарима који су потом брижљиво чувани.

У рукопису потписаном речима "За успомену на Ану Франк" прва четири стиха су вероватно преписана из једног часописа из 1938. године, док се за друге делове песме верује да су дело саме Ане Франк.