Најстарија панда у заточеништву на свету еутанизована је данас у забавном парку у Хонгконгу где је живела јер јој се погоршало здравље.

Управа Оушн парка саопштила је да је 38-годишња панда Ђа Ђа убијена из самилости да не би даље патила, и из етичких разлога.

Панда Ђа Ђа је ушла у Гинисову књигу рекорда као најстарија панда у заточеништву. Просечан животни век панде у дивљини је 18 до 20 година, а у заточеништву око 30 година.

Ђа Ђа је рођена у дивљини у кинеској провинцији Сечуан, а када је имала око две године одведена је у центар за узгој. Заједно с још једном пандом поклоњена је Хонгконгу 1999. године.

Последњи рођендан је прославила у августу, а у последње време је показивала знаке старости и слабог здравља, укључујући висок крвни притисак и артритис. Током протекле две седмице њено стање се знатно погошало, престала је да једе и изгубила на тежини.

"Ово је дан који смо знали да ће једном доћи, али због тога није мање тужан дан за све у парку, посебно за чуваре који су годинама бринули о њој", саопштио је председник парка Лео Кунг.

Панде, симбол Кине, дуго су сматране најугроженијим животињама на свету.

Међународно удружење за очување природе је прошог месеца саопштило да је та врста сада "рањива" и да је захваљујући напорима на њеном очувању популација дивље панде порасла са 1.596 2004. године на 1.864 2014.

Пекинг је, међутим, одбацио одлуку те групе да панду класификује као "рањиву" а не угрожен врсту, наводећи да њихов статус није мање тежак јер је смањено њихово природно станиште. У Оушн парку у Хонгконгу живе још три панде, 30-годишња Ан Ан и Јинг Јинг и Ле Ле старости 11 година.