Остаци десетина старих бродова нађени у Егејском мору

Бета/ АФП

11. 07. 2016. у 16:46

Остаци 45 бродова, потонулих од античких времена до 19. века, нађени су крај малог грчког осртва Фурни, на истоку Егејског мора, где је једно од најбогатијих археолошких налазишта те врсте

Остаци десетина старих бродова нађени у Егејском мору

Илустрација

АТИНА - Остаци 45 бродова, потонулих од античких времена до 19. века, нађени су крај малог грчког осртва Фурни, на истоку Егејског мора, где је једно од најбогатијих археолошких налазишта те врсте, саопштило је данас Министарство културе Грчке.

Остаци 22 брода, међу којима су неки антички, потонулих од петог века пре Нове ере до петог века Нове ере, нађени су током подморских археолошких истраживања 2015. године, наводи се у саопштењу и додаје да су ове године нађени остаци још 23 брода.На местима тих бродолома нађене су амфоре и други керамички предмети, сидра и други остаци металне опреме бродова.

"Открића сведоче о пловидби и трговини преко тог острва које има природне луке, а због географског положаја на истоку Егеја било је битна раскрсница трговачке морнарице", наводи се у саопштењу.

Подморска археолошка истраживања која су до сада обухватила само 15 одсто подморја код острва Фурни, требало би да се заврше 2018. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације