Рубенс и сликар и тајни агент?

Taнјуг

04. 01. 2016. у 17:07

Велики фламански мајстор Петер Паул Рубенс (1577-1640) се поред сликарства целог живота интензивно бавио и дипломатијом, користећи своју славу и своје везе како би помогао државницима свог доба да успоставе и развију добре односе

Рубенс и сликар и тајни агент?

Статуа Рубенса

Велики фламански мајстор Петер Паул Рубенс (1577-1640) се поред сликарства целог живота интензивно бавио и дипломатијом, користећи своју славу и своје везе како би помогао државницима свог доба да успоставе и развију добре односе.

Рубенс није припадао дугом списку неприлагођених уметника који су кубурили с новцем и трчали за славом. Познат и признат још за време свог живота, вешто је користио своју славу како би олакшао дипломатске односе посебно између Шпаније и северноевропских протестантских грофовија.

У чланку спектакуларног наслова "Рубенс као тајни агент", белгијски онлајн лист ЛеВиф.бе описује интензивне дипломатске активности мајстора из Антверпена, приказујући их у једном новом светлу.

Наиме, славни сликар није само радио на промоцији свог уметничког дара, већ је и служио као посредник између моћника свог доба.

Дипломатску каријеру је започео за време Дванаестогодишњег примирја (1609-1621). Његов задатак је био да посредује између протестантских Уједињених холандских покрајина и католичког шпанског двора који су тада били у сукобу.

Сликар је користио властиту породицу као праву дипломатску мрежу - многи његови рођаци помагали су му у вођењу преговора, а своју преписку је често водио шифрованим језиком.

Његово дипломатско умеће ће врло брзо уродити плодом: постаће незаобилазна карика у односима Уједињених покрајина и Шпаније. Надвојвоткиња Изабела, званична представница шпанског краља у Холандији, чак му је доделина месечну плату за дипломатске услуге.

Рубенс ће и касније наставити да обилази европске дворове и да води миротворне мисије.

У једном писму из 1625. године његов рођак Јан Брант, који му често помаже у обављању тајних активности, хвали његов учинак као политичког посредника, истичући његов патриотизам и његову преданост у корист заједничког добра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације