38 небитних и забавних чињеница

NovostiOnline

29. 09. 2015. у 21:50

38 небитних и забавних чињеница

Илустрација

Неколико чудних и забавних чињеница које бисте можда жељели да знате

Припремили смо Вам 38 потпуно небитних информација које бисте можда желели да сазнате али нисте имали кога да питате. Сазнајте нешто ново, забавите се и анимирајте пријатеље док сте на окупу. Да почнемо...

1. Најдуже протекло време између рођења близанаца је 87 дана.

2. Најдубље поштанско сандуче се налази у Сусами заливу у Јапану. Налази се 10 метара испод површине мора.

3. Најстарији кондоми који су пронађени, датирају из 1640. године. Нађени су у септичкој јами Дадли замка и направљени су од црева риба и других животиња.

4. 1923. джокеј Френк Хејс је освојио трку у Белмонт парку у њујорку упркос томе што је преминуо. Доживео је срчани удар усред трке, али је његово тело остало у седлу све док његов коњ није прешао линију финиша и тако освојио победу као аутсајдер. Шансе за побједу су му биле 20:1.

5. Сви имају јединствен отисак језика, баш као и отиске прстију.

6. Пацов може издржати без воде дуже од камиле.

7. Женке кенгура имају три вагине.

8. Елвис Присли је у тренутку смрт имао 10 различитих дрога у телу.

9. Рог носорога је направљен од збијене длаке. Веома збијене!

10. „Цасу марзу“ је сардинијски сир који садржи живе ларве. Ларве скачу и до 15 цм у вис из сира док га једете, па је добра идеја заштити очи руком.

11. Гром удара мушкарце 7 пута чешће него жене

12. Током живота, док спава, човек прогута у просеку 8 комарца

13. Током ИИ светског рата, посада британске подморнице ХМС Трајднет је држала потпуно одраслог лоса званог Полиен на свом пловилу пуних шест недеља (то је било поклон од Руса).

14. Северна леопард жаба гута свој плен очима – користи их како би погурала храну низ грло тако што их увлачи у своју главу.

15. Први човек који је уринирао на Месецу је био Баз Олдрин, врло брзо пошто је крочио на површину.

16. Мед је једина храна која се не квари. Археолози су пробали мед који су пронашли у гробницама египатских фараона и оценили да је јестив.

17. Око 50% људи на свету никада није обавило телефонски разговор.

18. 1567. године човек за ког се тврдило да има најдужу браду на свету је погинуо бежећи од пожара пошто се саплео о њу.

19. Морско прасе је најинтелигентније биће на свету после човека.

20. Француски краљ Луј ЏИВ се купао једном годишње.

21. Најкраћи рат се одиграо 1895. године када се Занзибар предао Британији након 38 минута.

22. Холандско село Гиеторн нема путева; његове грађевине су повезане искључиво каналима и пешачким мостовима.

23. Породица људи са плавом кожом је живела у Кентакију много генерација. Фулгејтови из Траблсом Крика су вероватно стекли своју плаву кожу услед комбинације инцеста и ретког генетског поремећаја званог метхемоглобинемија.

24. Моћни земљотреси могу трајно смањити дужину дана на Земљи тако што би изменили брзину окретања Земље око своје осе. Земљотрес из Јапана који се десио 2011. је скратио дужину дана за 1,8 микросекунди. Онај из 2004. са Суматре нас је коштао 6,8.

25. Први амерички филм који је приказао пуштање воде у тоалету је био Психо Алфреда Хичкока.

26. Глечери и ледене санте који се топе, производе карактеристичан звук познат као „сода брегова“.

27. Постоји глечер који се зове „Крвави водопади“ на Антарктику који редовно сипа црвену течност, те нам се чини као да глечер крвари. (Заправо је реч о оксидираној сланој води.)

28. 2008. научници су пронашли нову врсту бактерија која живи у спреју за косу.

29. Кечап се у почетку продавао као лек.

30. Пуковник „Луди“ Джек Черчил је заправо био само британски војник који је убио непријатеља луком и стрелом. „Луди Джек“ је инсистирао да пође у битку наоружан само средњевековним луком и стрелом и типичним мачем широке оштрице.

31. Ренджер из парка у САД-у, Рој С. Саливан је држао рекорд као човек ког је највише пута ударио гром – и исте ударе је преживио – чак седам пута у периоду између 1922. и 1977. Преминуо је услед саморањавања пушком 1983.

32. Најдужи музички перформанс у историји се тренутно одржава у цркви Св. Баркардија у Халберштату, Немачка. Извођење „Орган/АСЛСП“ (превод „Оргуље/што је спорије могуће) од Джона Кејджа је почели 5. септембра 2001. и требало би да се заврши 2640. Последњи пут нота је одсвирана октобра 2013., следећа ће бити одсвирана тек 2020.

33. На граници САД-а и Канаде се налази опера, а позорница опере припада једној земљи док половина публике припада другој.

34. Катзенклавиер („мачији пијано“) је био музички инструмент направљен од мачака. Направио га је немачки учењак Атаназијус Кирхер у 17. веку, састојао се од реда мачака које су биле у кавезима и све су имале различите висине гласова, а могао се свирати тако што је уметник гребао својим ноктима њихове репове.

35. Постоји једна мега-колонија мрава која се простире на три континента, покривајући већи део Европе, западну обалу САД-а и западну обалу Јапана.

36. Највећа снежна пахуљица је имала пречник од око 38цм.

37. Римљани су за чишћење и бељење зуба користили урин.

38. У људском телу има око 97.000км крвних судова. Ако бисмо их све извадили и повезали крајевима, могли би да обухвате свет више од два пута.


izvor: buzzfeed

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)