Пронађен мртав с поруком “Готово је”

Новости Онлине

понедељак, 14. 09. 2015. у 12:15

Пронађен мртав с поруком “Готово је”
Мистерија тела пронађеног на обалама Аустралије и данас голица машту многих. Његов идентитет никада није откривен, а једини доказ није – дешифрован

Човек с фотографије један од од најпознатијих људи у историји Аустралије. Једини разлог томе је што заправо нико не зна ко је он био или како је и зашто умро.

У децембру 1948. године случајни су пролазници у 6:30 сати ујутро на плажи Сомертон пронашли тело човека наслоњеног на зид. Није показивао никакве знаке живота, а када се полиција појавила на лицу места, схватили су да уз себе нема баш ниједан идентификациони документ, пише Ио9.цом.

На његовој одећи није било чак ни етикета, а касније је утврђено да је сваки одевни предмет произведен у САД-у. Крај десном крагне стајала је напола попушена цигарета.

У његовим џеповима било је неколико сасвим обичних ствари: неискоришћена карта за воз до Хенли Бича, искоришћена аутобуска карта из градића близу Аделејда, алуминијумски чешаљ, полупразна кутија жвакаћих гума, цигарете и - шибице.

Детаљнијом истрагом утврђено је да је човек имао тајни џеп у панталонама. У њему је био комад папира исцепан с последње странице књиге персијске поезије 'Тхе Рубаиyат оф Омар Кхаyyам'. На комаду папира оловком су биле исписане две речи: 'Тамам Схуд'.

'Окончано је'.

Био је то најважнији и заправо једини доказ у случају. Полиција се стога бацила на потрагу за књигом из које је папир исцепан. Неколико дана касније јавио се човек који је ујутро на дан убиства на задњем седишту аутомобила нашао књигу. Кроз ноћ је наиме сасвим случајно оставио благо спуштен прозор и неко ју је убацио унутра.

И да, добро сте погодили - из књиге је исцепан део последње странице. Осим тога, у њој је пронађен и папирић са шифром исписаном обичном оловком. Од пет редака наизглед насумично исписаних слова један је био прецртан, а ту је био и број телефона којег није било у телефонском именику.

Непознати број телефона и медицинска сестра

Полиција је успјела да утврди како се ради о броју Џесике Томспон, медицинске сестре чија је кућа стајала буквално неколико метара од места на ком је пронађен мистериозни човек.

Она је тврдила како никада није видела жртву, а неки су сведоци рекли како су га видели на њеном прагу дан раније. С обзиром на то да му није отворила врата, човек се окренуо и упутио се према плажи. Након детаљног испитивања, полиција од медицинске сестре није успела да извуче ништа превише корисно па је већ након неколико дана прецртана с листе осумњичених.

Аутопсија је показала како је човек пронађен на плажи био одличног здравља и у јако доброј физичкој кондицији. Полиција је зато посумњала да је отрован, али тестови су то оповргнули. Уколико је ипак умро од тровања, био је то отров који тада није био познат полицији у Аустралији.

Совјетски шпијун?!

Иако слабашни, докази су упућивали на то да је човек с плаже у Сомертону био - совјетски шпијун. Полиција је посумњала да је и Џесика била шпијунка, али за то су им недостајали било какви конкретни докази.

Годинама касније, када је Џесика умрла, полицији се јавила њена ћерка Кејт те им признала како је њена мајка течно говорила руски. Није имала доказа којима би потврдила да је била руска шпијунка, али рекла је како је управо на то сумњала од малих ногу. Рекла им је такође како је њена мајка познавала мртваца с плаже и како је с њим била и у вези. И не само то, веровала је како је њен полубрат дете мистериозног човека.

Упркос новим информацијама, власти су одбиле да допусте ексхумацију посмртних остатака како би се направио ДНК тест. Мистерија је тако и даље остала - мистерија, а одговори се налазе неколико метара под земљом, с телима мистериозног човека с плаже Сомертон и Џесике Томпсон.

Извор: 24сата.хр

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

ranko75

15.09.2015. 18:37

Nemamo preca posla nego da pisemo i mislimo o tome zasto i kako je umro neki nepoznati nam covek daleke 1948 u dalekoj Australiji. Te 1948 je i kod nas mnoge pojeo mrak i nismo sve razjasnili (mozda i ne treba) a lomatamo se sa njinima u Australiji. Na mesto ovoga clanka je mogao biti clanak koji bi uneo pozitivnu energiju i toplotu u srca nasih ljudi koji su i onako napaceni i tesko zive, a umesto toga ih zamlacujemo ovakvim clancima.Kao da novinari ne shvataju da nam treba pozitiv a ne negativ

vojvođanin

15.09.2015. 20:26

@ranko75 - Baš tako, utrkuju se ko će više negativnih stvari staviti na net. Kad bolje razmislim, sve više shvaćam da je to sve politika koja spinuje narod i tera ga u mišju rupu. Na žalost tako je.