Извукли благо са шпанске галије из 18. века

Танјуг

28. 07. 2015. у 20:01

Породица Шмит која се бави истраживањем олупина пронашла је златне артефакте вредне милион долара, и то са шпанског брода који је потонуо на обали Флориде пре 300 година

Извукли благо са шпанске галије из 18. века

Фото: Facebook

Породица Шмит која се бави истраживањем олупина пронашла је златне артефакте вредне милион долара, и то са шпанског брода који је потонуо на обали Флориде пре 300 година, преноси Раша тудеј.

Шмитови су посветили године тражењу изгубљеног блага.

Богатство обухвата 51 златник, 12 метара украшеног златног ланца, наводи Брент Бризбен, оснивач 1715 флоте, групе проналазача олупина бродова.

1715 флота поседује права на потонули брод, док су чланови породице Шмит кооперанти.

Међу најистакнутијим артефактима је комад из 1715, златник на коме је угравиран лик шпанског краља Фелипеа Петог, првог у бурбонској династији. Постоји само неколико кованица овог типа, па је његова вредност изузетно велика.

Шпанска флота с благом враћала се са Кубе у Шпанију 1715. године, при чему је наишла на ураган. Изгубљено је 11 од 12 бродова у великом невремену. Погинуло је око 1.000 људи, док је 1.500 успело да отплива до обале. Неки новчићи које су донели таласи и даље се могу пронаћи на обалама Флориде.

Бризбен каже да је Ерик (27), син брачног пара Шмит, пронашао и пријавио благо у јуну у близини обале Форт Пирса, града 210 километара северно од Мајамија. Такође гарантује да документи пловила показују да је носио добра у вредности од око 400 милиона долара, од којих су их опоравили у вредности од 175 милиона долара.

Према америчким савезним и државним законима, држава Флорида поседује 20 одсто обновљеног блага које ће изложити у државним музејима, док ће остатак бити подељен између породице Шмит и друштва „Бризбен“.


(Извор: sputniknews.com)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације