ЛОНДОН - Тим истраживача америчке Националне океанске и атмосферске службе (НОАА) открио је прву топлокрвну рибу, пише данас Дејли мејл.

Реч је о месечевој риби или опах (Lampris guttatus) која непрестаним померањем пераја ствара топлоту коју задржава у шкргама.

За разлику од других риба, телом месечеве рибе, укључујући срце, кружи топла крв, што поспешује њене опште способности.

Опах живи у Северном Атлантику, Северном мору и у Средоземном мору, хранећи се рибама и лигњама.

Тамно нараџасте је боје с белим тачкама и јарко црвеним перајама. Одрасле јединке теже преко 70 килограма и величине су аутомобилске гуме.Топлота - њена просечна температура тела исноси око 5 степени Целзијуса, повећава њену ефикаксност као ловца у хладним морским дубинама.

Наиме, створења која живе на дубинама већим од 200 метара се споро крећу, чувејући енергију, док је месечева риба бржа, па самим тим и опаснија грабљивица.

"Топлокрвност чини ову рибу ефикаснијим предатором који брже плива и брже реагује, те види далеко боље", објаснио је др Николас Вегнер, аутор студије објављене у часопису Сциенце.

Рибе су углавном хладнокрвне или ектодермне животиње, премда туна и неке врсте морских паса могу да загреју одређене делове тела попут мозга и очију.