Храст код Беле Паланке стар један миленијум!

Танјуг

01. 05. 2015. у 22:15

У селу Дивљана код Беле Паланке налази се можда најстарији "живи створ" на Балкану - заветни храст који је по подацима Туристичке организације Бела Паланка стар 1.023 године

Храст код Беле Паланке стар један миленијум!

Најстарији храст на Балкану
Фото: Танјуг

БЕЛА ПАЛАНКА - У селу Дивљана код Беле Паланке налази се можда најстарији "живи створ" на Балкану - заветни храст који је по подацима Туристичке организације Бела Паланка стар 1.023 године, а засадили су га поданици македонског цара Самуила, који је живео од 958. до 1014. године.

Шездесетосмогодишња Ружа Ћирић, која живи десетак метара од заветног храста, каже да је он велика атракција, али и свето дрво према коме се мештани односе са великим поштовањем. "Храст има три метара у пречнику. Налази се на црквеној земљи. Са горње стране стабло је здраво, али је интересантно да је са доње стране заправо шупље толико да у шупљину могу стати сто и две столице. Због фасцинантне шупљине стабло са доње стране изгледа као пећина", прича ова старица.

Овде се некада, до пре седам, осам година доносила литија, прича она, славила се Света Тројица, играло се коло, славило се, веселило се, али је то остало само у сећању, јер се више нажалост то не практикује.

На свега десетак метара од храста старог 1.023 године налази се још један храст, стар више од 500 година, испод кога се налази извор веома јаке биоенергије који, по причама мештана, помаже у лечењу разних болести. "Била је табла са написаном терапијом. Долазио је велики број људи, разни биоенергичари, познати лекари. Та биоенергија, по причи људи који су овде долазили, лечи костобољу, скида притисак, а једном младићу из Пирота помогла је да устане из инвалидских колица, иако је био непокретан", каже за Тањуг Ћирићева.

Иако заветни храстови у овом делу Србије представљају велике светиње, због чега људи који живе у њиховој околини не смеју ни грану да поломе због, како кажу, страха од проклетства, ни овај храст није остао "имун" на трагаче за златом који су у више наврата копали рупе у околини храста у потрази за златом.

Међу трагачима се верује да заветни храстови заправо представљају, због своје дуговечности, одличан "сигнал" да се или испод њега или у непосредној околини налази закопано благо из времена Турака, чији су каравани са заплењеним златом од народа пролазили овим просторима на путу ка Истанбулу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)

vh

01.05.2015. 22:57

Ziveo hrast, baka i celo selo! Investitori, politicari i urbanisti mrs napolje.Svako drvo starije od 100g cuvati ako treba i vojnom strazom- priroda je jedino bogatstvo Srbije koje jos nije prodato.

DUŠICA

02.05.2015. 19:33

@vh - sve je istinito i pogledajte moju naslovnu fotografiju,a u manastiru sam pronašla sve što me je interesovalo u vezi sa imenom sela,hrasta i mnogo čega.

bandza

03.05.2015. 19:08

@Ja - @JA: Takodje nisam pronasao podatak da u Srbiji postoji hrast od 1000 god. Najstariji su oko 200-250 god.

Živorad Nikolić

02.05.2015. 02:35

Ima jedan JAVOR u selu Mrzenci, kraj Gevgelije, koji je isti ako ne i veći u prečniku i kažu da j star oko 600 godina! On je faktički u bašti restorana Stari Javor kod Džoka! Hrana u restoranu je izvanredna, naročito jagnjetina i pošto je na putu ka Solunu, PREPORUČUJEM da svratite, probate jagnjetinu ili roštilj, i pogledate STARI JAVOR! Vredi svratiti, odmoriti se i prezalogajiti u lepoj bašticioko javora! Cene su itekako prihvatljive!

Dragan

23.06.2015. 06:24

zivorade ako ces da reklamiras molim te prvo plati redakciji Vecernjih Novisti za tu uslugu .... inace uopste me ne neinteresuje nikakva kafana u cijem dvoristu "zivi" hrast od 500 Godina....

e322

24.08.2017. 00:42

odokativno 400 do 500 godina maksimala, jos zanimljiva stavka sto mi zapade za oko " Turisticka" sve mi jasno bese u fazonu Nesi iz Lohnesa, zasto ta organizacija ne iskesira ako je vec drvo suplje sastruzu malo i analizmom dal bese nekog uglenikovog isotopa i odrede tacnu starost.?