Кинеска компанија одштампала први солитер

Танјуг

24. 01. 2015. у 23:58

Кинеска компанија одштампала први солитер

Фото Twitter

Кинеска компанија WinSun, специјализована за градњу кућа помоћу 3Д технологије, "одштампала" је своју прву вишеспратницу

Кинеска компанија WinSun, специјализована за градњу кућа помоћу 3Д технологије, "одштампала" је своју прву вишеспратницу.

Након што су прошле године уз помоћ ове технологије подигли десет породичних кућа, у WinSun-у су одлучили да оду корак даље, боље рећи у висину.

Реч је о петоспратници у Индустријском парку Суџу, укупне стамбене површине 1.100 квадратних метара, која је саграђена у складу да најстрожим грађевинским, али и еколошким стандардима.

У изградњи ове 3Д зграде коришћен је штампач дуг 40 метара, висок 10 метара и широк 6,6 метара, кадар да произведе делове конструкције које радници потом састављају.

Овај иновативни процес доноси значајне уштеду, посебно у времену градње који се смањује од 50 до 70 одсто. Значајна уштеда постиже се и када су у питању трошкови рада и материјала - зграда је, наиме, коштала свега 161.000 долара.

Предност овакве градње је и могућност употребе рециклираних материјала, што је чини еколошком.

Компанија WinSun је први пут скренула пажњу на себе у априлу 2014. када је за само 24 сата у Шангају подигла десет 3Д кућа.

Сваки од ових објеката, површине 200 квадратних метара, коштао је 3.900 долара.

У WinSun-у кажу да је ово тек почетак. Компанија планира да гради широм света и да 3Д технологију користити за још значајније објекте попут мостова, надвожњака и облакодера.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)