Користећи електричне импулсе, амерички научници помогли су четворици парализованих мушкараца да поврате покрете у ногама и стопалима.

Студија, објављена у британском часопису "Браин", описана је као значајан напредак који би могао да утре пут револуционарним методама лечења парализе.

Истраживачи са Универзитета у Луисвилу, у америчкој држави Кентаки, развијају нову технику у борби против парализе. У својој студији, они су показали да су четворица мушкараца повратила ограничену способност покретања ногу и стопала након што име је у кичму имплантиран електрични уређај.

Научници говоре о изузетно значајном продору, али истичу да још увек нису пронашли "чудотворни лек" за парализу.

Резултати студије показују да постоји нада за људе са озбиљним повредама кичмене мождине, рекао је у изјави за Ројтерс др Родерик Петигру, директор америчког Националног института за биомедицинско скенирање и биоинжењеринг.

"Главна порука ове студије је да људи са повредом кичме као што је она коју су претрпели ови мушкарци више не морају да мисле да су осуђени на доживотну парализу", казао је он.

Истраживање се заснива на случају бејзбол играча Роба Самерса који је остао парализован од врата на доле након саобраћајне несреће 2006. Три године касније, Самерсу је уграђен мали уређај који испушта електричне импулсе у кичми. Само три дана након операције, био је у стању да стоји и хода на траци.

Кичмена мождина фунцкионише као систем за пренос порука, шаљући команде из мозга у разне делове тела. Уколико дође до њеног оштећења, те "поруке" далеко теже долазе до одредишта. Електрични импулси из импланта стимулишу кичмени стуб и чине га "проходнијим" за поруке из мозга.

Истраживачи из Луисвила су поновили процедуру на још три парализована пацијента који су, такође, повратили ограничену моторику. Били су у стању да померају ножне прсте, подижу ноге и да врло кратко стоје, али су и даље морали да користе инвалидска колица.

"Сада када је спинална стимулација успела код сва четири пацијента, постоји доказ који сугерише да би велики број људи, који досад нису гајили никакву наду у оздрављење, могли да имају користи од овог", навео је Петигру.

Амерички научници сматрају да ће даљи развој ове технологије довести до неинвазивних електричних симулатора.