ВАШИНГТОН - Наши далеки преци патили су од зубобоље и лошег задаха још пре 15.000 година, дакле пре појаве пољопривреде и производње хране за које се досад веровало да су главни узроци за развој каријеса, тврде амерички археолози на основу проучавања скелета пронађених у Мароку.

У студији, објављеној у Аналима Националне академије наука (ПНАС), истраживачи наводе да је каријес пронађен на више од 50 одсто зуба скелета одраслих особа откривених у Голубљој пећини код Тафоралта, у источном Мароку.

Научници су раније сматрали да праисторијски људи нису имали проблема с каријесом јер се још увек нису бавили пољопривредом, али објашњење за овај нови налаз су пронашли у плодовима које су древни људи брали или сакупљали да би се прехранили.

Наиме, жиреви, борове семенке и други плодови богати су угљаним хидратима који ферментишу. Приликом задржавања на зубима, они под дејством бактерија изазивају труљење.

"Већина становника пећине имали су каријес и гнојне процесе. Вероватно су их зуби често болели и имали су лош задах", навела је Изабела де Грут, једна од учесница истраживања.

Учесталост и озбиљност каријеса који су констатовани на зубима групе праисторијских људи показују да слаткиши и газирана пића нису једини кривци за лошу хигијену зуба већ да проблеме могу да изазову и поједине биљке.