Немци ограничавају визе за раднике с Балкана?

Новости онлине

уторак, 07. 07. 2020. у 11:56

Немци ограничавају визе за раднике с Балкана?

Фото: АП

Немачка је све ближе одлуци о томе хоће ли да продужи важење правила о запошљавању нискоквалификоване радне снаге са Западног Балкана.
Немачка је све ближе одлуци о томе хоће ли да продужи важење правила о запошљавању нискоквалификоване радне снаге са Западног Балкана.

То правило је уведено 2016. и предвиђено је да важи до краја ове године, а ускоро би немачке политичке странке требало да одлуче да ли желе правило да продуже и након истека ове године, пишу Независне.

Иако и даље нема званичних информација, немачки медији с добрим контактима у немачким политичким круговима тврде да ће правило бити продужено, али да ће бити уведена годишња квота од 15.000 радника из свих земаља западног Балкана

Упркос томе што нема информација, немачки дневник "Wелт ам Соннтаг" је објавио чланак у којем тврде да ће Посланички клуб ЦДУ-ЦСУ, односно странка из које долази канцеларка Ангела Меркел, подршку продужењу важења ове уредбе условити увођењем квоте. Немачке социјалдемократе, коалициони партнер конзервативних хришћанских демократа Ангеле Меркел, раније су биле за безусловно продужење важења ове уредбе, али се чини да су и они показали спремност на компромис.

Наиме, како је том дневном листу саопштено из Савезног министарства за рад, које је у портфељу СПД-а, кажу да је ограничење могуће постићи и без увођења квота. Ова изјава показује одређену промену става, имајући у виду да пре корона кризе нису подржавали било какву врсту формалног или неформалног ограничења. "Независне" наводе да је објављена и студија која је показала да је ова уредба имала позитиван учинак на немачко тржиште рада, што је протумачено као припрема терена за продужење важења уредбе.

Један од разлога за опрез социјалдемократа је чињеница да већи део натурализованих Немаца пореклом из мигрантских породица гледа како се немачке странке односе према питању миграција.

Према недавно објављеним статистичким подацима, Немачка је прошлог месеца имала чак 600.000 више незапослених него претходне године. Међутим, многи истичу да напорни физички послови на грађевини и даље не привлаче значајан број Немаца упркос повећаној незапослености, а управо је то бранша у којој се неквалификовани радници са Западног Балкана најчешће запошљавају.

Осим тога, како је показала немачка студија, Западни Балкан има веште занатлије који су потребни Немачкој, а та земља нема довољно таквих људи - попут зидара, водоинсталатера, електричара, постолара...

Един Башић, стручни сарадник у Агенцији за рад и запошљавање БиХ, каже "да они немају информацију да ће доћи до промене процедуре у вези са запошљавањем грађана БиH у Немачкој. "Ми радимо као и до сада", рекао је Башић.

(Независне)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)