Државна помоћ фирмама у Србији: Сутра исплата трећег минималца

С. Б.

понедељак, 06. 07. 2020. у 08:24

Државна помоћ фирмама у Србији: Сутра исплата трећег минималца

Илустрација Фото: И. Маринковић

На рачуне 1.055.000 запослених лећи ће и трећа "корона зарада"
ПЛАТА зарађена у јуну за све раднике 232.000 предузећа која су се пријавила за помоћ државе - стиже у уторак. На рачуне 1.055.000 запослених лећи ће и трећи "корона минималац". То је уједно и последња плата која у овом пакету помоћи стиже српским фирмама. Радници микро, малих и средњих предузећа ће примити око 30.000 динара, док за сваког запосленог у великим фирмама стиже половина тог износа.

Исплата првог минималца почела је 7. маја, други је уплаћен 4. јуна. Одмах по уплати, послодавац може да пребаци минималац на рачун радника, а ако се то не догоди, новац се враћа у државни буџет да би се спречиле злоупотребе. Исплата три минималне зараде, једна је од мера државе за помоћ привреди да лакше преброди кризу изазвану пандемијом вируса корона. Ову помоћ користе микро, мала, средња и велика предузећа, предузетници, паушалци и пољопривредници, као и огранци страних правних лица и представништва.

Послодавци који су се пријавили за ову подршку обавезали су се да наредна три месеца неће знатно смањивати број запослених. Не смеју да отпусте више од десет одсто радника. Неизвесно је каква ће судбина радника бити по истеку ове заштите. У моменту креирања пакета помоћи, очекивало се да ће се ситуација већ у јулу и августу вратити на ниво од пре кризе. Захваљујући новом узлету ковида, то се није догодило. Привредници се зато надају да ће држава пристати на нове уступке.

- Значио би нам отпис дуга за порез и доприносе на минималац који је држава исплатила - каже Татјана Момчиловић, извршна директорка Општег удружења самосталних предузетника и занатлија Ниш.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Maja

06.07.2020. 10:34

Zaposleni su i dobili nešto od države za razliku od nezaposlenih , koji su više godina na birou rada i u teškoj su materijalnoj situaciji , oni nisu dobili ni dinara . Nisu dobijali nikakvu pomoć za razliku od penzionera i zaposlenih .

Иронија шупље демагогије

06.07.2020. 13:31

Сваки дан видимо како су ове "ингениозне и успешне мере", давања наше лове из буџета "предузетницима", показује на примеру Хачинсона, Горења, Драксхајмера и сотоина других који су онако без икаквог помена у "препоштеним и слободним " метијима, отпустили већ хиљаде радника. А јесен још није ни почела, кад ћемо имапти нажалост прилике, да видимо на шта су се тачно бациле (тј. покрале,да будемо прецизнији) стотине милиона евра наших пара, док грађани треба "да пасу траву"...