Програм електронског развоја Србије: Преко нета упис у средње школе и замена возачке дозволе, за две године 300 нових услуга

Ј. Ж. С.

петак, 03. 07. 2020. у 14:00

Програм електронског развоја Србије: Преко нета упис у средње школе и замена возачке дозволе, за две године 300 нових услуга

Фото: Н. Скендерија

Милион и по грађана моћи ће ускоро да користи е-управу и неће морати на шалтер
У НАРЕДНЕ две и по године највећи број услуга јавне управе биће доступан грађанима и привреди путем интернета или мобилног телефона. Очекује се успостављање 300 нових услуга е-управе или м-управе, које ће редовно користити најмање милион и по грађана и привредника, чиме ће се избећи одласци на шалтере и подношење папирне документације. Све ово предвиђено је Програмом развоја електронске управе Владе за период од 2020. до 2022. године.

Како наглашава Михаило Јовановић, директор Канцеларије за ИТ и електронску управу, већ током наредног месеца грађани ће имати прилику да користе нове услуге, као што су електронски упис деце у средње школе и замена возачке дозволе преко интернета.

САНДУЧЕ РЕШЕЊА из суда, катастра или неког другог органа биће такође достављана електронски, чиме ће бити решен вишедеценијски проблем застаревања поступака услед лоше доставе. Очекује се да до 2022. електронско сандуче има најмање 640.000 грађана и 150.000 фирми.

- Први пут будући средњошколци ће се уписивати без потребе да одлазе у жељену средњу школу. А они који треба да замене возачку дозволу, захтев ће моћи да поднесу преко портала, без потребе да одлазе на шалтер полицијске станице, да електронски плате, а нову возачку дозволу ће добити преко поште на свом кућном прагу - каже Јовановић.

У случају пресељења, плаћања пореза, регистрације аутомобила или других сличних животних активности, грађани ће моћи одмах електронски да обаве све поступке које су са тим догађајем повезане уместо да их решавају један по један.

- Све услуге ће бити доступне и путем мобилног телефона, а грађани и привреда ће имати могућност да прате у којој фази решавања је њихов захтев и на крају да оцене квалитет услуге - каже наш саговорник.

У овом тренутку најактуелније услуге на порталу е-управа су е-вртић и е-упис. Само ове године 55.000 родитеља је електронски уписало децу у обданишта, а више од 30.000 у основну школу.

- Један од кључних циљева програма јесте правна сигурност е-управе - каже Јовановић. - Грађани ће моћи да провере које податке органи чувају о њима, да поднесу захтев за измену или сазнају ко користи те податке и на који начин.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације