Многи послодавци размишљају о отпуштањима: Корона прети и вирусом отказа

С. БУЛАТОВИЋ

среда, 01. 07. 2020. у 16:00

Многи послодавци размишљају о отпуштањима: Корона прети и вирусом отказа
Неизвесна судбина запослених по истеку државне заштите од отказа
РАДНО место је формално гарантовано наредних неколико месеци за 90 одсто радника у 232.000 предузећа. Држава ће првих дана јула за 1.055.000 запослених уплатити и трећи минималац, а газде неће смети да отпусте више од десет одсто њих ни наредна три месеца. Статус ће им бити неизвестан већ наредног дана.

На самом почетку епидемије, чак половина послодаваца у Србији је стрепела да ће отпуштања бити неизбежна. Очекивања су се поправила са назнаком њеног краја. Док се суочавамо са новим узлетом заразе, добар део привреде, уместо враћања на старе стазе, наставља да уписује пад прихода и драстичан пад тражње. А то ће утицати на судбину њивхових радника.

- Међу регистрованим запосленима и даље нема поремећаја, али је очигледно да ће бити и даље напето и изазовно - каже економиста Иван Николић. - Вирус не слаби, што успорава оживљавање привреде. Сада је питање да ли ће држава посегнути за додатним мерама. Када су прве кројене, план је био да се активност нормализује у јулу и августу и врати на ниво од пре кризе. Неће бити тако. Нама битне државе се споро опорављају, тако да ће криза још трајати. Могуће је да ће то имати последице на тржиште рада. Видећемо.

ИНДУСТРИЈА У ПАДУ ИНДУСТРИЈСКА производња у Србији је у мају пала за 9,3 одсто у односу на мај прошле године, док је у односу на прошлогодишњи просек мања за 8,8 одсто. Када се пореди са априлом, учинак у мају био је 10,1 одсто бољи. Посматрано по секторима, у односу на мај 2019. године, у сектору рударство остварен је пад од 3,9 одсто. У прерађивачкој индустрији остварен је пад од 9,3 одсто, a у сектору снабдевање електричном енергијом, гасом, паром и климатизација, остварен је пад од 11,5 одсто.

Међународна организација рада недавно је упозорила да је због вируса корона угрожено свако друго радно место на планети. Таква предвиђања имали су и домаћи привредници на почетку епидемије. Истраживање Америчке привредне коморе из маја показује више оптимизма - 71 одсто испитаника је очекивао да задржи исти број запослених до краја године. У том моменту отпуштање је планирало 15 одсто, а 14 одсто - додатно запошљавање. У међувремену, вирус не силази са сцене.

- Надали смо се да трчимо на кратке стазе, а сада трчимо средње, ако не и дуге - каже Небојша Атанцковић, почасни председник Уније послодаваца. - Радно место је осигурано три месеца за оне којима је исплаћен минималац, али је даља судбина неизвесна. Та подршка је дата свима који су је тражили. И онима којима је била неопходна и онима који су могли да преживе и без ње. Влада би требало да се потруди и издвоји компаније - изузетке којима је помоћ неопходна.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Deyan X

01.07.2020. 18:33

Petrohemija radi punom parom od kraja juna, tj od remonta. Ukoliko zadrži ovaj nivo proizvodnje do kraja godine,biće to odličan rezultat. Problem je sto drzava nedozvoljava zaposljavanje u proizvodnji gde fale radnici. Bar 50 ljudi može odmah da se zaposli.