Цигарете скупље за 10 динара, а ево шта све од данас има нову цену

Е. Б. ТАЛИЈАН

01. 07. 2020. у 09:00

Промењене акцизе на нафту и одређене производе почињу да важе од данас. Алкохол и гориво "скачу" минимално. Храна без померања

Цигарете скупље за 10 динара, а ево шта све од данас има нову цену

Илустрација Фото: В. Данилов

данас почињу да важе нове, увећане акцизе на нафтне деривате, цигарете, цигарилосе, течност за пуњење електронских цигарета, алкохолна пића и кафу. Како "Новости" сазнају, то ће се одмах одразити на врло благи раст цена ових производа, осим цигарата, које ће највероватније бити у просеку за 10 динара скупље, али од друге и треће седмице јула, у зависности од произвођача. На основу ранијих корекција цена горива, може се закључити да нема правила како ће нове дажбине утицати на њихову висину.

Трговци нам откривају да су од данас поједина жестока пића скупља за 2,5 динара по литру, а пиво за 50 пара. Потрошачи ће 100 грама кафе плаћати 20 пара више.

ОДЛОЖЕНА ПРИМЕНА ПРИМЕНА нових акциза требало је да почне још 1. фебруара, али је одложена за 1. јун, а онда померена за још месец дана. Ове дажбине су усклађене са годишњим индексом потрошачких цена у прошлој години.

У јавности се спекулише да би поскупљење горива могло да утиче на скок цена многих намирница, али, како сазнајемо, засада нема основа за такве тврдње. Добављачи обично најављују корекцију цена пет дана унапред, а до сада на том списку нема основних животних намирница. Сокови појединих произвођача ће поскупети од два до пет динара, али због другог разлога, скока цене сировине.

Дуванџије се прилагођавају повећању цена два пута годишње, што је предвиђено акцизним календаром који је усвојен 2017. године. То подразумева да се на шест месеци увећава специфична акциза. Уз њу се на цену цигарета зарачунава и пропорционална акциза од 33 одсто цене, а на све то се додаје и ПДВ.

Приликом прошлог померања, цена паклице је у просеку била виша за десет динара, а очекује се да ће тако бити и овога пута. Осим за цигарете, цене се усклађују и за резани дуван. Подсетимо, Србија мора да достигне стандарде ЕУ, који прописују да је висина минималне акцизе 90 евра на 1.000 цигарета. У Србији је сада око 60 евра, чиме наша држава спада у оне у којима су цигарете најјефтиније.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Andja

01.07.2020. 09:36

I u Evropi je tako. Mada, zdravlje nema cenu, nadam se da ce se mnogi okrenuti zdravlju i ostaviti cigarete...

Иронија шупље демагогије

01.07.2020. 15:48

@Andja - И плате су овде дословно онакве "као и у Европи", па ово беспоштедно харачење свако има "потпуно смсила и логике", под условом да сте болесни од тешког облика аутизма...

Blagoje

02.07.2020. 11:31

@Andja - Znaju oni sta rade, nikad se ne dizu cene drasticno visoko, da nebih izazvali revolt gradjana . Nego po malo ali sigurno.Do kraja godine jos nekoliko poskupljenja i eto pobecanje od 10%.

DzSvetac

01.07.2020. 10:54

Што се мене тиче на цигарете и алкохол и треба одрапити порез ...то пола динара на пиво је смешно треба дићи барем ко и за цигарете десет динара по флаши !!!

Smoker

01.07.2020. 11:01

Nekada su cigarete od čistog duvana ili orahovog lista služile da se covek opusti, predahne, popriča s covekom i sklopi posao ili otera insekte. U nase doba cigareta je od rekreativne droge postala skup otrov za odlozeni suicid i aerozagadjenje. Koliko smiruje toliko uznemiruje. Odvikavanje od nje skupo i neizvesno jer se u mozgu stvori centar za bolesti zavisnosti. Čime covek da se opusti a da tome ne popusti, da ga ne uzmu pod svoje lekari,travari, prodavci magle i ideologija koje ga opijaju?

Misko

01.07.2020. 16:18

Umesto da drzava racionalizuje svoje funkcionisanje ona se navalila na ledja gradjana. Lako je ziveti na tudjoj grbaci.