Министар Мали започео разговоре са Мисијом ММФ-а

четвртак, 25. 06. 2020. у 18:09

Министар Мали започео разговоре са Мисијом ММФ-а

Фото: Танјуг

Министар финансија Синиша Мали разговарао је данас са Делегацијом Међународног монетарног фонда (ММФ), коју предводи шеф Мисије Јан Кес Мартејн, о спровођењу актуелног аранжмана Инструмент за управљање политикама ("Policy Coordination Instrument" - PCI).
Министар финансија Синиша Мали разговарао је данас са Делегацијом Међународног монетарног фонда (ММФ), коју предводи шеф Мисије Јан Кес Мартејн, о спровођењу актуелног аранжмана Инструмент за управљање политикама ("Policy Coordination Instrument" - PCI). У питању је полугодишња ревизија испуњења циљева у оквиру актуелног програма, након чега ће бити предмет усвајања на борду директора ММФ-а у Вашингтону.
 
Тема данашњег разговора су били реформски циљеви који су постављени у актуелном аранжману, кроз који су саговорници детаљно прошли, као и фискалнa и макроекономскa кретањa, те утицај пандемије вируса Ковид-19 на српску и светску економију.
 
Представници ММФ-а су истакли да су, када је реч о пројекцијама привредног раста за ову годину, позитивнији у пројекцијама за Србију него за друге европске земље. Они су похвалили Програм економских мера за подршку привреди и грађанима. Такође, истакли су да верују да неће бити проблема у финансирању буџета у овој години, те похвалили успешну емисију Еуробонд обвезница.
 
Министар финансија је рекао да је Програм економских мера успешно спроведен, те да његови резултати најбоље о томе говоре, поготово када је реч о незапослености која је на нивоу од 9,7%. Додао је да ће држава наћи начин да додатно помогне привреди, ако за тим буде било потребе крајем ове године.
 


Када је реч о реформским циљевима, тема разговора је била методологија за праћење фискалних ризика, затим реформа плата и усвајање уредбе о коефицијентима, доношење одлуке о оквиру јавног запошљавања, као и затварање трансакције за Комерцијалну банку, које се очекује до краја године.
 
Овој мисији је претходила техничка мисија где су такође дискутовани реформски циљеви са секторима. Након ове мисије у оквиру програма је преостала још једна мисија која је планирана у октобру.
 
Разговори са мисијом ММФ-а ће трајати до 3. јула, а спроводе се путем видео – конференцијске везе. У питању је четврто полугодишње разматрање Инструмента за координацију политике, који је одобрен у јулу 2018. године и не подразумева финансијску подршку, већ је искључиво саветодавног карактера.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (32)

Mijo

25.06.2020. 19:24

Ovo je jedan od veoma važnih sastanaka za našu zemlju. MMF će nam pomoći oko svega očekujem dobre rezultate za našu zemlju.

Srele

25.06.2020. 19:25

Siniša Mali odlično radi svoj posao. Puna podrška i bravo. Ja kao građanin sam zadovoljan na sve što je do sada urađeno. Ekonomija nama je na stabilnom nivou.

Stefan

25.06.2020. 20:18

Srbija nije više u situaciji da mora da uzima pare od MMF-a jer smo mi sada finansijski stabilna država.

Mala plava

25.06.2020. 20:19

MMF je Srbiji dao zeleno svetlo jer je pokazala i za kratko vreme sprovela ekonomske reforme i podigla se da zakržljale finansijske liste kojoj je pripadala dugi niz godina.

f

25.06.2020. 22:49

@Mala plava - transbotino, pametniji si kad cutih nego kad lupetas strane i nepoznate reci ...

Malina

25.06.2020. 22:17

Pozitivne ocene iz MMF-a pokazuju da je Srbija uspešno sprovela reforme i podigla svoje finansijske institucije.

MarijaMarika

26.06.2020. 07:34

Srbija je danas jaka ekonomski i ne sumnjam da cemo nastaviti jacati.

Nina

26.06.2020. 07:47

Srbija danas ima stabilnu i jaku ekonomuju,Srbija uspesno sprovodi reforme i podigla je svoje finansije...to je i dokazao pozitivne ocene iz MMF-a

Milan

26.06.2020. 09:17

Nadam se da ce razgovori sa misijom MMF-a biti uspesni i da ce MMF Srbiji pruziti jaku podrsku za dalji ekonomski razvoj.

Kalina

26.06.2020. 09:23

Zahvaljujući odličnim ekonomskim merama,Srbija se lakše bori sa krizom tokom pandemije,nego većina evropskih zemalja.

nina

26.06.2020. 09:28

Verujemo u Sinišu Malog i njegove pregovaračke sposobnosti,sastanak Malog sa MMF-om je veoma bitan za dalji razvoj i napredak Srpske ekonomije.

Уна

26.06.2020. 09:31

Србјиа је на одличном економском путу и развоји, што су и оцене ММФ-а за нашу земљу за претходни период.

Dakki

26.06.2020. 15:46

Srbija ima sa cime da se pohvali, a dosadasnji rad sa MMF om je samo pokazao da je koristan.